Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Nicotiana tabacum L.

Γένος: Nicotiana

Οικογένεια: Solanaceae / Σολανίδες

Συχνές ονομασίες: tobacco, cultivated tobacco, Virginia tobacco, common tobacco, American tobacco / Νικοτιανή ο ταμπάκος, νικοτιανή η κοινή, νικοτιανή, καπνός.

Mονοετές, ποώδες φυτό, το οποίο καλλιεργείται για τα φύλλα του, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καπνικών προϊόντων.

Ο βλαστός του είναι τριχοειδής με μικρές ίνες που εκκρίνουν ένα κολλώδες υγρό, ανθοφορεί  με λευκού, ροζ ή κόκκινου χρώματος άνθη σε ταξιανθίες. Ο καρπός του είναι κάψα, η οποία περιέχει χιλιάδες σπόρια. Ο κοινός καπνός είναι το είδος ταμπάκο, μονοετές, ιθαγενές της Νοτίου Αμερικής. 

Οι Ινδιάνοι απέδιδαν στον καπνό σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες, είτε κάπνιζαν είτε μασούσαν τα φύλλα του είτε ακόμη τον χρησιμοποιούσαν σε διάφορες τελετουργίες.

Η εισαγωγή του καπνού στην Ευρώπη σημειώθηκε στη Γαλλία το 1556, και την επιστημονική του ονομασία την αντλεί από το Γάλλο πρεσβευτή στην Πορτογαλία  Jean Nicot, ο οποίος ασχολήθηκε με τις ιδιότητες του καπνού. Στη συνέχεια, από τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς θαλασσοπόρους μεταφέρθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, φτάνοντας πολύ αργότερα (17ου αι.) και στην Ελλάδα με τις πρώτες καλλιέργειες καπνού να τοποθετούνται στη Ξάνθη.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.