Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Oenothera lindheimeri (Gaura lindheimeri)

Γένος: Oenothera

Οικογένεια: Onagraceae  / Οναγρίδες

Συχνές ονομασίες: Lindheimer’s beeblossom, white gaura, pink gaura, wandflower, Lindheimer’s clockweed, Indian feather / γκάουρα, γκάουρα, ροζ γκάουρα, γκάουρα “Siskiyou Pink”, ροζ γκάουρα “Siskiyou Pink”, οινοθήρα.

Η ροζ γκάουρα “Siskiyou Pink” είναι θαμνώδης, ημιξυλώδης και αειθαλής πολυετής πόα. Σε σχέση με το τυπικό είδος που είναι όρθιας εμφάνισης, αυτή έχει περισσότερο απλωτή μορφή. Φέρει λογχοειδές, απαλό, πράσινο φύλλωμα που χαμηλά κοκκινίζει. Έχει ροδοκόκκινη ανθοφορία όλο το καλοκαίρι, με μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις, καθώς μπορεί να ευδοκιμήσει από παράκτιες περιοχές έως υψομετρικές. Επιδέχεται αυστηρά κλαδέματα.

Ως προς το μέγεθος, το ύψος του φυτού είναι όσο και η διάμετρός του, κυμαινόμενο μεταξύ 0,5 με 1,5m. Έχει σφαιρικό σχήμα, κόμμη πυκνή και συμμετρική με μάλλον ακανόνιστο περίγραμμα, είναι λεπτής υφής, ενώ το φύλλωμά της είναι πυκνό, δίνοντας στο φυτό συμπαγή όψη. Οι βλαστοί φέρουν φύλλα λογχοειδή σε κατ’ εναλλαγή διάταξη και ορισμένοι από αυτούς – τα ανθικά στελέχη – φέρουν άνθη τετραμερή, εξαιρετικά ελκυστικής ροζ απόχρωσης.

Η γκάουρα είναι ιθαγενές φυτό της Βόρειας Αμερικάνικης Ηπείρου. Πληθυσμοί της εντοπίζονται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες – Λουιζιάνα και Τέξας – καθώς και στις γειτονικές περιοχές του Βόρειου Μεξικού.

Η διάρκεια ζωής της γκάουρας κυμαίνεται μεταξύ 3 και 10 ετών. Για να φθάσει και κάποιες φορές ξεπεράσει την δεκαετία πρέπει – ανάμεσα στους άλλους ευνοϊκούς παράγοντες – να έχει φυτευθεί σε αμιγώς προσήλιες θέσεις.

Το παλαιό όνομα του γένους Gaura προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική λέξη ‘γαῦρος’, που σημαίνει ‘υπερηφανεύομαι, επαίρομαι, υψηλοφρονώ, επιδεικνύομαι’ και η Νεο-Λατινική Απόδοσή της αναφέρεται στο πλήθος των εντυπωσιακών λουλουδιών του φυτού.

Η νέα ονομασία του γένους Oenothera προέρχεται από δύο Αρχαίες Ελληνικές, τις «οἶνος» και «θήρα», που σημαίνουν αντίστοιχα «κρασί» και «κυνήγι». Οι Αρχαίοι Έλληνες, με την σύνθετη λέξη ‘οινοθήρα’, ονόμαζαν κάποιο φυτό που το χρησιμοποιούσαν ως υπνωτικό, ανακατεύοντας το με το κρασί. Αυτήν την υπναγωγική λέξη αξιοποίησε ο μεγάλος Σουηδός συστηματικός Κάρολος Λιναίος (Carl von Linne ή Carolus Linnaeus) για την ονοματοδότηση του αντίστοιχου γένους φυτών.

Το όνομα του είδους “lindheimeri” δόθηκε προς τιμήν του Γερμανού βοτανολόγου F. J. Lindheimer (1801 – 1879), ο οποίος για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, συνέλεξε από το Τέξας πλήθος φυτικών ειδών – ένα εκ των οποίων κι η γκάουρα.

Στον Κήπο μας θα βρείτε δύο είδη: τη λευκή και τη ροζ γκάουρα “Siskiyou Pink”.

 zg_gkaoura