Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Tropaeolum majus

Γένος: Tropaeolum

Οικογένεια: Tropaeolaceae / Τροπαιολοειδή
Συχνές ονομασίες: Garden nasturtium, indian cress, nasturtium, monks cress,great indian cress, yellow larkspur, chinese juniper, common nasturtium, Cardamindum majus, Nasturtium indicum, Tropaeolumelatum, Tropaeolum hortense, Tropaeolum hybridum, Tropaeolumpinnatum, Tropaeolum quinquelobum, Trophaeum majus, cappuccino plant / Τροπαίολο το μέγα, καπουτσίνος, ναστούρτιο, νεροκάρδαμο, ινδικό κάρδαμο, ινδοκάρδαμο.

Ποώδες, έρπων, ετήσιο φυτό, που μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1 μέτρο, αποτελούμενο από μακριούς μίσχους που καταλήγουν σε μεγάλα, πράσινα, σχεδόν κυκλικά φύλλα, με ανοιχτοπράσινη την κάτω επιφάνεια των φύλλων, με τις νευρώσεις των φύλλων να ξεκινούν από το κέντρο αυτών. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης το φυτό ανθοφορεί με πορτοκαλί, συνήθως, χρώματος λουλούδια, αποτελούμενα από  5 πέταλα και 8 στήμονες. Προτιμάει τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αποτελώντας ένα εύκολο φυτό.

Η καταγωγή του φυτού είναι από τη Νότια Αμερική.

Τα φύλλα, τα άνθη κι οι σπόροι του φυτού είναι εδώδιμα. Τα φύλλα του θυμίζουν σε γεύση ρόκα, κάρδαμο ή κάπαρη καθότι η γεύση τους είναι πιπεράτη. Πιπεράτη είναι η γεύση και των λουλουδιών που χρησιμοποιείται συνήθως σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας για να δώσουν χρώμα καθώς και για τον αρωματισμό ξιδιών. Φύλλα κι άνθη καταναλώνονται ωμά σε σαλάτες και πλούσια σε βιταμίνες. Οι άγουροι σπόροι του φυτού γίνονται τουρσί, όμοιο με την κάππαρη, ενώ οι ώριμοι σπόροι αλέθονται και χρησιμοποιούνται ως πιπέρι.

Φημολογείται ότι κατά τη διάρκεια των πολύ θερμών ημερών του καλοκαιριού είναι πιθανό να δει κανείς να βγαίνουν σπίθες από το κέντρο των άνθεων, λόγω υψηλής περιεκτικότητας αυτών σε φωσφορικό οξύ.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.