Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Stachys byzantina

Γένος: Stachys

Οικογένεια: Lamiaceae
Συχνές ονομασίες: Lamb’s ears (lugs, tails, or tongue), wooly betony, wooly hedgenettle, wooly stachys / Αυτιά αρνιού.

Σπάνιο αλλά και δημοφιλές ποώδες, πολυετές φυτό με γκριζοπράσινα χνουδωτά, βελούδινα φύλλα που θυμίζει όπως υποδεικνύει και το όνομα του αυτιά αρνιού. Η αρχική καταγωγή του φυτού είναι από τη Βορ. Αφρική και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στα Βαλκάνια.

Ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό γεμίζει εύκολα και γρήγορα τον κήπο. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν πιάνει παράσιτα κι ότι απωθεί τα ελάφια. Προτιμούν τις ημισκιερές θέσεις φύτευσης και πιο συγκεκριμένα σημεία του κήπου όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν τα απογεύματα σκιά και δεν πρέπει να βρέχονται τα φύλλα τους κατά τη διάρκεια του ποτίσματος. Το κοινό φυτό ανθοφορεί κατά τα τέλη της άνοιξης με μωβ άνθη που θυμίζουν αυτά της λεβάντας. Η ποικιλία “Big Ears” είναι μια δημοφιλής ποικιλία με μεγαλύτερα φύλλα από τον τυποποιημένο τύπο και συνήθως περνούν χρόνια για να ανθίσει κι έχει καλύτερη αντοχή στις ασθένειες. Η ποικιλία “Hill Dog” ανθίζει με ανοιχτό κόκκινο χρώμα λουλουδιών, ενώ η “alba” είναι μια ποικιλία λευκής ανθοφορίας.

Η επιστημονική του ονομασία πιθανώς να προέρχεται από τον Στάχυ, έναν εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων, ο οποίος διετέλεσε δεύτερος επίσκοπος του Βυζαντίου.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.