Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Carpobrotus edulis (Mesembryanthemum) 

Γένος: Carpobrotus (Mesembryanthemum)

Οικογένεια: Aizoaceae / Αειζωοειδή

Συχνές ονομασίες: Hottentot-fig, ice plant, highway ice plant, pigface, sour fig, suurvy, iceplant,  / καρπόβρωτος ο ακινακόμορφος, μεσημβριάνθεμο, χοντρόφυλλο μπούζι, μπούζι, μπούζι φαρδύ έρπον, χοντρό μπούζι.

Αειθαλές, έρπον παχύφυτο αποτελούμενο από χοντρά, τριεδρικά φύλλα και μεγάλα άνθη συνήθως σε φούξια χρώμα, αλλά και  λευκά,  κίτρινα ή πορτοκαλίανάλογα με την ποικιλία. Ιδανικό φυτό για εδαφοκάλυψη σε ξηροθερμικές συνθήκες καθώς δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου πότισμα,  ιδανικό και για παραθαλάσσιες θέσεις φύτευσης, δίνει έντονο χρώμα από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο.

Ταλουλούδια και τα φύλλα του φυτού τρώγονται από τους λαούς της Αφρικής από όπου και κατάγεται το φυτό και χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό για διάφορες βακτηριακές λοιμώξεις και μυκητιάσεις. Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες και μελέτες στο φυτό αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα του σε ακόμη μεγαλύτερο εύρος παθήσεων.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.