Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Tradescantia sillamontana

Γένος: Tradescantia

Οικογένεια: Commelinaceae / Κομμελινοειδή

Συχνές ονομασίες: white velvet, white gossamer plant, hairy wandering jew, Cobweb Spiderwort / Λευκό Βελούδο, αράχνη, τριχωτός τηλέγραφος, αραχνόχορτο, ιστός αράχνης, αυτιά αρνιού.

Ποώδες, πολυετές φυτό με πολύ χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα χνουδωτά, βελούδινα, σαρκώδη φύλλα, τα οποία φύονται απόλυτα γεωμετρικά κατ’έναλλαγή, αντίθετα, σχηματίζοντας 180ο το ένα με το άλλο. Ανθοφορεί με λαμπερά ροζ-μωβ άνθη με τρία πέταλα, τα οποία εμφανίζονται κατά τα τέλη του καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου. Η καταγωγή του είναι από το Μεξικό.

Ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό γεμίζει εύκολα και γρήγορα τον κήπο. Προτιμά τις ημισκιερές θέσεις φύτευσης και πιο συγκεκριμένα σημεία του κήπου όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν τα απογεύματα σκιά και δεν πρέπει να βρέχονται τα φύλλα τους κατά τη διάρκεια του ποτίσματος. Έχει μικρές  απαιτήσεις σε νερό και πολύ μικρή αντοχή στις χειμερινές συνθήκες. Μπορεί κάλλιστα να τοποθετηθεί και σε εσωτερικό χώρο, σε φωτεινό σημείο, όπου εκτός από διακοσμητικά, τα είδη του γένους Tradescantia θεωρούνται ότι καθαρίζουν αποτελεσματικά τον αέρα στο διαμέρισμα από τη σκόνη, τον καπνό κλπ.

Τα είδη του γένους Tradescantia εμφανίζουν θεραπευτικές ιδιότητες όπως ανακαλύφθηκε πριν από αρκετούς αιώνες και καλλιεργήθηκαν για ιατρικούς σκοπούς στα βουδιστικά μοναστήρια της Ασίας και στη Λατινική Αμερική. Τις περισσότερες φορές, τα φύλλα τους χρησιμοποιήθηκαν για εξωτερική χρήση, ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στην Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Τζαμάικα, ελήφθησαν ως φάρμακα από το στόμα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα φύλλα του φυτού γίνονται  πιο τριχωτά, ως ένδειξη ότι δεν ποτίζεται επαρκώς. Έχει διαπιστωθεί ότι σε ξηρότερες συνθήκες οι «τρίχες» μακραίνουν ώστε να απορροφήσουν ευκολότερα τις πρωινές δροσοσταλίδες, καθώς η επαρκής ενυδάτωση βοηθάει την καλύτερη φωτοσύνθεση του.