Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Agave spp.

Γένος: Agave

Οικογένεια: Asparagaceae / Ασπαραγγοειδή
Συχνές ονομασίες: agave / Αγαύη, αθάνατος.

Γένος παχύφυτων με καταγωγή συνήθως από το Μεξικό, τα οποία αποτελούνται από ροζέτες μικρότερων ή μεγαλύτερων φύλλων αναλόγως με την ποικιλία. Τα φυτά χρησιμοποιήθηκαν από τη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική ως φάρμακα, καταναλώθηκαν ως τρόφιμα, χρησιμοποιήθηκαν από την ποτοποιία με πιο γνωστή την παραγωγή τεκίλας, στην κατασκευή χρηστικών αντικειμένων όπως σκοινιά, αλλά ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται το σιρόπι αγαύης ως εναλλακτικό φυτικό γλυκαντικό. 

Η επιστημονική λατινική ονομασία του φυτού προέρχεται από την ελληνική λέξη αγαυός, που σημαίνει ευγενής, ένδοξος. 

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορα είδη αγαύης, όπως:

  • Agave Americana (American agave, century plant, American aloe, Atzavara / Αγαύη η αμερικανική, αγαύη, αθάνατος) είδος αγαύης με καταγωγή από το Μεξικό που πλέον είναι αυτοφυής και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα φυτικά φάρμακα της λαϊκής, μεξικανικής παραδοσιακής ιατρικής, αλλά χρησιμοποιείται και στην μαγειρική και την ποτοποιεία. Αποτελείται από πολύ μακριά (μήκους ~2 μ.), σαρκώδη φύλλα, γκριζοπράσινα ή πανασέ πρασινοκίτρινα.
  • Agave sisalana (sisal agave / Αγαύη η σιζαλανή, σιζάλ) είδος αγαύης με καταγωγή από το νότιο Μεξικό που πλέον καλλιεργείται σε διάφορα μέρη παγκοσμίως. Αποτελείται από μια ροζέτα με επιμήκη, οξύληκτα, λογχοειδή φύλλα, από τα οποία παράγεται μία σκληρή ίνα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, όπως σκοινιών, χαλιών, χαρτιού κ.ά. Στις αρχές περίπου του καλοκαιριού η κορυφή του φυτού ανθίζει με πολλά κρεμ άνθη και συχνά συγχέεται με το φυτό γιούκα. Το φυτό χρησιμοποιήθηκε από τη λαϊκή ιατρική αλλά καταναλώνεται κι ως τρόφιμο – λαχανικό και χρησιμοποιείται κι από την ποτοποιεία.
  • Agave filifera (Thread Agave / νηματοειδής αγαύη) είδος αγαύης με αβέβαιη προέλευση, η οποία συναντάται ευρέως στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους παχύφυτο, το οποίο αποτελείται από μια ροζέτα με σκουροπράσινα, δερματώδη, οξύληκτα, λογχοειδή φύλλα με χαρακτηριστικά, διακοσμητικά, λευκά νήματα. 
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.