Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Pisum sativum

Γένος: Pisum

Οικογένεια: Fabaceae
Συχνές ονομασίες: pea, garden pea, field pea/ Πίσον το ήμερον, μπιζελιά, αρακάς, μπιζέλι.

Ετήσιο, ποώδες φυτό με τρυφερά, σύνθετα φύλλα κι όμορφα, μεγάλα άνθη από τα οποία παράγονται στη συνέχεια οι πράσινοι λοβοί, οι οποίοι εμπεριέχουν τους βρώσιμους καρπούς αρακά. Προτιμά τα πλούσια και με καλή αποστράγγιση εδάφη, και τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης. Ως τροφή έχει υψηλή διατροφική αξία, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες.

Ο αρακάς κατάγεται από την Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι καλλιέργειες αρακά στη Γεωργία και  στο Δέλτα του Νείλου χρονολογούνται ήδη από την την 5η και 4η χιλιετία προ Χριστού αντίστοιχα.

Στον Κήπο μας θα βρείτε την πρώιμη ποικιλία “Kelvedon Wonder”, η οποία παράγει μεγάλους σε έντονο πράσινο χρώμα, ελαφρά ζαρωμένους, πολύ νόστιμους, γλυκούς σπόρους.  Ιδανική ποικιλία για διαδοχικές σπορές καθ ‘όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι. Παράγει 2 λοβούς ανά κόμβο, με κάθε λοβό να περιέχει έως και 8 μπιζέλια. Δείχνει καλή αντοχή στο μαρασμό του μπιζελιού, κι ανθεκτικότητα στον περονόσπορο.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.