Βοτανικός κήπος «Ζέλιος ΓΗ»  - Ένας παράδεισος στην Δυτική Ελλάδα

Ο Κήπος 6Μόλις πέντε λεπτά από την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» μπορείς να συναντήσεις τον βοτανικό κήπο «Ζέλιος ΓΗ».

Έναν μικρό επίγειο παράδεισο όπου με μεράκι, ξεχωριστή καλαισθησία και μετά από μια δεκαετία εργασιών, δημιούργησε η οικογένεια Ζέλιου.

Βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από τη γραφική Ναύπακτο και 20 χιλιόμετρα από το ιστορικό Μεσολόγγι στην τοποθεσία «Αηδόνι» της περιοχής Χάλκειας, του Δήμου Ναυπακτίας.

Από την είσοδό του στην κεντρική πύλη του κήπου αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης πως πρόκειται για ένα μοναδικό και ιδιαίτερο χώρο με τις εικόνες και τις μυρωδιές των φυτών να σε μαγεύουν.

Συνολικά σε 100 και πλέον στρέμματα γης δίπλα στον ποταμό Εύηνο, απλώνεται ο Βοτανικός κήπος «Ζέλιος ΓΗ», περιλαμβάνοντας περίπου 3.500 φυτά σε 6 θεματικούς κήπους.

Αρωματικά, φαρμακευτικά, αρτυματικά βότανα,  κοινά και σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας αλλά και κηπευτικά, έχουν το καθένα τους, μια ξεχωριστή θέση στο κήπο.

Ο κήπος, εκτός από το ότι είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και πνευματικής ηρεμίας, έχει και τον  επιμορφωτικό του χαρακτήρα, καθώς όλα τα φυτά που καλλιεργούνται έχουν την ιστορία τους.

Πινακίδες παρέχουν πληροφορίες στον επισκέπτη για την ταυτότητα και τη γεωγραφική τους εξάπλωση.

Το προσωπικό του κήπου φροντίζει καθημερινά τους χώρους, διαθέτοντας ικανές γνώσεις και  εμπειρία σε θέματα διατήρησης και αναπαραγωγής ενδημικών, σπανίων και απειλουμένων ειδών της ελληνικής χλωρίδας.

Στον χώρο υλοποιούνται βιωματικές δράσεις σχετικά με την αγγειοπλαστική και την κατασκευή χυτών αντικειμένων αλουμινίου, από εξειδικευμένους τεχνίτες που γνωρίζουν  τα μυστικά της τέχνης.

Η επαφή των επισκεπτών  με τη Γη γίνεται μέσω της δράσης του φυτέματος, με την κάθε εποχή και το κάθε είδος  φυτού να έχει τα δικά του μυστικά.  Οι βιωματικές δράσεις αφορούν μόνο ομαδικές επισκέψεις.      Σημείο έλξης για μικρούς και μεγάλους αποτελούν τα περίπου πενήντα ελάφια του κήπου.

Στο κέντρο του κήπου, δεσπόζει ο γυάλινος πύργος της ανακύκλωσης, ο οποίος και συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα των επισκεπτών. Κατασκευάστηκε σε μόλις δύο χρόνια, εξολοκλήρου από τον Βασίλειο Ζέλιο και χρειάστηκε περίπου 12.500 γυάλινα μπουκάλια.

Αποτελείται από 2 ορόφους με γυάλινες επιφάνειες, για να βλέπεις όταν βρίσκεσαι στο ισόγειο και αποτελεί «σύμβολο ανακύκλωσης».

Το χώρο επισκέπτονται σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής τους εκπαίδευσης, ενώ είναι πόλος  έλξης θεματικού τουρισμού και φυσιολατρών απ’ όλο τον κόσμο.

Το αναψυκτήριο του κήπου προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα που επιμελείται ή ίδια η οικογένεια Ζέλιου και αποτελεί σημείο συνάντησης και ξεκούρασης για τον επισκέπτη.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία της επίσκεψης είναι ξεχωριστή και μένει αξέχαστη στον επισκέπτη του βοτανικού κήπου «Ζέλιος ΓΗ».

Βρείτε μας στα σόσιαλ μίντια

Είπαν για τον Κήπο

Αναφορά του Κήπου στην εκπομπή 24 Ώρες στην Ελλάδα Είχαμε...
Η Κα Άννα ύστερα από την επίσκεψη της στον Κήπο...
Η ιστοσελίδα www.wellb.gr γράφει ένα ωραίο κείμενο για τον Κήπο...
Η ιστοσελίδα www.westpoint.gr γράφει ένα ωραίο κείμενο για τον Κήπο...
Αναφορά του Κήπου στην εκπομπή Happy Traveller Η εκπομπή Happy...