Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Schinus molle

Γένος: Schinus

Οικογένεια: Anacardiaceae
Συχνές ονομασίες: Peruvian pepper, American pepper, Peruvian peppertree, escobilla, false pepper, rosé pepper, molle del Peru, pepper tree, peppercorn tree, Pepperina / Περουβιανό πιπερόδεντρο, ψευτοπιπεριά, ψευδοπιπεριά, ροζ πιπέρι, μαστισιά (Κύπρος).

Αειθαλές, δέντρο ή ψηλός θάμνος, αποτελείται από όρθιο κορμό με αρκετές διακλαδώσεις και πυκνό φύλλωμα. Τα φύλλα του είναι έμμισχα, κατ’ εναλλαγή, σύνθετα, πτεροειδή και τα νεαρά φυλλάρια σχεδόν άμισχα οβαλ-λογχοειδούς σχήματος. Είναι σκουροπράσινα στην επάνω επιφάνεια και πιο ανοιχτόχρωμα στην κάτω. Ο καστανού χρώματος φλοιός του φυτού με την πάροδο των ετών αποκτά σχισμές, μέσα από τις οποίες εκκρίνεται η κιτρινωπή ρητίνη του, όπως και στα υπόλοιπα είδη σχίνων, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως επρόκειτο για σχίνο κι όχι για είδος πιπεριάς! Ανθοφορεί την άνοιξη με μικρά, λευκά έως κιτρινοπράσινα, αρωματικά, μασχαλιαία άνθη που δίνουν τη θέση τους, στην αρχή του καλοκαιριού, σε πυκνές συστάδες από πρασινωπούς, μικροσκοπικούς καρπούς, διαμέτρου έως 5χιλ., που κοκκινίζουν καθώς ωριμάζουν.

Οι σπόροι του φυτού χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα, κυρίως σε σαλάτες, ψάρια αλλά και στη ζαχαροπλαστική σε γλυκά με βάση τη σοκολάτα, καθώς και στην παρασκευή κοκτέιλς.

Η καταγωγή του φυτού είναι από το Περού, αλλά πλέον καλλιεργείται στη Βραζιλία, από όπου κι εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την τοπική λαϊκή – παραδοσιακή φαρμακευτική όλα, σχεδόν,  τα μέρη του φυτού παρουσιάζουν ιδιότητες, αποδίδοντας στο φυτό κυρίως διεγερτική, στηπτική και διουρητική δράση.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.