Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Anethum graveolens L. var. hortorum
Γένος: Anethum
Οικογένεια: Apiaceae (Umbelliferae) / Σκιαδανθή
Συχνές ονομασίες: dill / Άνηθον το βαρύοσμον, άνηθος.
Ποώδες, αρωματικό φυτό με πτερωτά, λεπτά φύλλα, κοίλο βλαστό και γογγυλώδη ρίζα. Η καταγωγή του είναι από τις Μεσογειακές χώρες και ήταν γνωστό φυτό και στην αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες αλλά κι ως αρωματικό.
Ο άνηθος αναφέρεται σε διάφορα αρχαία κείμενα αλλά και στην Αγία Γραφή.
Σήμερα χρησιμοποιείται στην μαγειρική και προσφέρει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.