Ζίννια - Zinnia elegans 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Zinnia elegans

Γένος: Zinnia

Οικογένεια: Asteraceae
Συχνές ονομασίες: Zinnia, mal de ojos / Ζίννια.

Καλλωπιστικό, ανθοφόρο φυτό ταχείας ανάπτυξης  με εντυπωσιακά, ποικιλόχρωμα άνθη στην οικογένεια της μαργαρίτας και καταγωγή από το Μεξικό, που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, λόγω της ομορφιάς των λουλουδιών αλλά και της ευπροσαρμοστικότητας του φυτού. Πειράματα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού έδειξαν την ικανότητα της ζίννιας να αναπτυχθεί και να ανθίσει ακόμη και στο διάστημα.

Ανθοφορεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με μεγάλη διάρκεια άνθησης, πλούσια ανθοφορία καθιστώντας το ένα ιδιαίτερα δημοφιλές λουλούδι με μεγάλο αριθμό ποικιλιών. Οι ζίννιες ανθοφορούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με όμορφα λουλούδια σε έντονα χρώματα επάνω σε ευθύγραμμα κοτσάνια. Συναντάται σε αναρίθμητο αριθμό χρωμάτων, στην πραγματικότητα τα άνθη της υπάρχουν σχεδόν σε κάθε απόχρωση εκτός από μπλε, με τα άνθη της να αποτελούν πόλο έλξης για τις πεταλούδες.

Οι Ισπανοί όταν αντίκρισαν για πρώτη φορά τη ζίννια στο Μεξικό, την αποκάλεσαν «mal de ojos» δηλαδή «ασθένεια των ματιών», γιατί τους φάνηκαν πολύ αποκρουστικά τα άνθη της!