Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Watsonia marginata

Γένος: Watsonia marginata

Οικογένεια: Iridaceae
Συχνές ονομασίες: Fragrant bugle-lily, broad-leaf watsonia / Βατσονία.

Βολβώδες, καλλωπιστικό, ανθοφόρο φυτό με πλατιά, σχετικά παχιά φύλλα, συνήθως με κιτρινωπό περιθώριο. Τα φύλλα του εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης κι από το κέντρο του φυτού εκφύεται μια υψηλή ακίδα, που μπορεί να φτάσει και τα 2μ. γεμάτη πανέμορφα, κυπελοειδή, αρωματικά, συμμετρικά άνθη σε ροζ συνήθως αποχρώσεις, γενικώς το χρώμα ποικίλλει από λευκό έως και κόκκινο. Στη συνέχεια, καρποφορεί φέροντας μια μικρή, στρογγυλωπή, ξυλώδη κάψα με πολλούς γωνιώδεις, καφέ σπόρους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πέφτει σε λήθαργο για να ξεκινήσει εκ νέου την επόμενη άνοιξη ένα νέο κύκλο ζωής.

Προτιμάει τις προσήλιες θέσεις φύτευσης και τα πλούσια εδάφη με καλή αποστράγγιση. Θέλει προστασία το χειμώνα, καθώς είναι ανθεκτικό έως τους -1ºC και σε περιοχές με έντονες βροχοπτώσεις ο βολβός θα πρέπει να αφαιρείται από το έδαφος για να μη σαπίσει..

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.