Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Rosa spp.

Γένος: Rosa

Οικογένεια: Rosaceae / Ροδίδες
Συχνές ονομασίες: Rose, Bengal rose, China rose, Chinese rose / τριανταφυλλιά.

Ευρύτατα αγαπητό και αναγνωρισμένο είδος φυτού από την αρχαιότητα έως και σήμερα που έχει υμνηθεί από τις τέχνες ανά τους αιώνες. Πρόκειται για θαμνώδη φυτά, με αγκαθώδη στελέχη κι όμορφες, κεφαλές άνθεων σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μεγέθους λόγω των αναρίθμητων υβριδίων. Συναντώνται, βέβαια και  καλλιεργητικές ποικιλίες, οι λεγόμενες και «άγριες τριανταφυλλιές», οι οποίες προέρχονται από φυσικούς πληθυσμούς κι είναι συνήθως αναρριχώμενες, με σύντομης ανθοφορίας άνθη κατά τη διάρκεια της άνοιξης, και μικρότερου, συνήθως, μεγέθους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον και ζήτηση για την καλλιέργεια παλαιών ποικιλιών, καθώς είναι πιο αρωματικές. Ένα τέτοιο είδος αγριοτριανταφυλλιάς είναι το Rosa gallica, που θα συναντήσετε στον Κήπο μας. Από την κινεζική Rosa chinensis προήλθαν ύστερα από συνεχείς διασταυρώσεις οι σύγχρονες ποικιλίες τριανταφυλλιάς.

Οι τριανταφυλλιές παρότι είναι ευρύτατα γνωστό και διαδεδομένο, ανθοφόρο φυτό, συνάμα είναι κι ένα απαιτητικό φυτό.

Απαιτεί αργιλώδη ή ασβεστώδη, ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα εδάφη, σε ανοιχτές και ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και σε απόσταση από τα δέντρα. Χρειάζεται τακτικό πότισμα, χωρίς να καταβρέχονται τα φύλλα κι οι βλαστοί καθώς το φυτό με τον τρόπο αυτό γίνεται επιρρεπές στις ασθένειες που συχνά το προσβάλλουν. Απαιτεί, επίσης, μία φορά το χρόνο κλάδεμα, ιδανικά κατά τα τέλη του χειμώνα, αλλά και σκάλισμα του εδάφους ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τον αερισμό του και ταυτόχρονα λίπανση καθώς και τοποθέτηση κοπριάς γύρω από το φυτό, η οποία να σκεπάζεται με θρυμματισμένα φύλλα. Η τριανταφυλλιά δεν πρέπει να φυτεύεται δίπλα σε δέντρα, και χρειάζονται προστασία από τους ανέμους, τον παγετό και το χαλάζι. Για να επιτυγχάνουμε παρατεταμένη ανθοφορία θα πρέπει να αφαιρούνται τα ώριμα άνθη.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, όπως:

  • RosaQueen Elizabeth” ροζ ποικιλία με μεγάλα άνθη.
  • RosaMister Lincoln“ή “Mr. Lincoln'” υβριδική ποικιλία με σκουροκόκκινα έως μπορντό αρωματικά άνθη.
  • RosaOlympiad” υβριδική ποικιλία με κατακόκκινα, άοσμα άνθη.
  • “Sheila’s Perfume”  γνωστή ποικιλία με καλοσχηματισμένα κίτρινα άνθη με κόκκινο περιθώριο πετάλων. 
  • Rosa ‘”Oregold” ή “Anneliese Rothenberger” ποικιλία με βαθυκίτρινο χρώμα.
  • Peace rose” ή  Rosa “Madame A. Meilland” ευρύτατα διαδεδομένη ποικιλία με μεγάλα, ανοιχτά, αρωματικά άνθη σε κίτρινο χρώμα με ανοιχτο ροζ, κυμματιστό περιθώριο πετάλων.