Ταγέτης ο όρθιος

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Tagetes erecta L.

Γένος: Tagetes

Οικογένεια: Asteraceae (Compositae) / Αστεροειδή (Σύνθετα)
Συχνές ονομασίες: African marigold, Aztec marigold, Affron marigold, big marigold, marigold, American marigold, French marigold, tall marigold / Ταγέτης ο ορθοφυής, ταγέτης ο ορθοκλαδής, ταγέτης, κατιφές, τσετσέκι, Μεξικανική καλέντουλα, κατιφές των Αζτέκων, Αφρικανική καλέντουλα.

Ετήσιο, ανθοφόρο, ποώδες φυτό με πληθώρα ποικιλιών που διαφέρουν σε χρώμα, μέγεθος και μορφή λουλουδιών. Συνήθως απαντώνται, δίχρωμα ή μονόχρωμα, σε αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί. Πολλαπλασιάζεται με σπορά, στις αρχές της άνοιξης. Εμφανίζει πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο. Αποτελεί καλή επιλογή για έναν ερασιτέχνη κηπουρό, καθότι είναι ένα εύκολο φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Χρησιμοποιείται στην τεχνική της συγκαλλιέργειας για την προστασία ορισμένων καλλιεργούμενων φυτών (π.χ. ντομάτες) από επιβλαβή έντομα.

Τα λουλούδια του είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται στην μαγειρική για να προσθέσουν χρώμα και γεύση στα πιάτα αλλά κι η αποξηραμένη σκόνη τους ως μπαχαρικό. Το φυτό χρησιμοποιείται, επίσης,  ως τροφή πουλερικών, καθώς επιτυγχάνεται χρωματισμός στους κρόκους των αυγών καθώς και χρωματισμός του δέρματος των κοτόπουλων. Επίσης, χρησιμοποιείται για χρωματισμό οστρακόδερμων, π.χ. γαρίδες. Το έλαιο από το άνθος, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιεία προσδίδοντας οσμή μήλου. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το φυτό αυτό εξάγεται η χρωστική τροφίμων, λουτεΐνη (E161b).

Το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί στην λαϊκή ιατρική, κυρίως από τους πολιτισμούς της Νοτ. Αμερικής. Η καταγωγή του φυτού είναι από το Μεξικό και το όνομα του προέρχεται από τον ιδρυτικό προφήτη της θρησκείας των Ετρούσκων Tages, ο οποίος γεννήθηκε από το όργωμα της γης και πιθανότατα δόθηκε στο  φυτό αυτό το όνομα λόγω της ευκολίας με την οποία αναδύεται από τη γη.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.