Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Strelitzia spp.

Γένος: Strelitzia

Οικογένεια: Strelitziaceae
Συχνές ονομασίες: Strelitzia, bird of paradise, crane flower / Πουλί του παραδείσου, στρελίτσια, στρελίτζια.

Αειθαλές, πολυετές φυτό αποτελούμενο από μία συστάδα από μακριά, ωοειδή φύλλα και μακρείς, σκληρούς μίσχους στις άκρες των οποίων σχηματίζονται εντυπωσιακής κι εξωτικής ομορφιάς άνθη σα βεντάλια με πορτοκαλί και μωβ άνθη ανάμεσα στα πράσινα βράκτια του. Αν τα παρατηρήσει κάποιο από μακριά μοιάζουν με κεφάλι πτηνού με το ράμφος και το λοφίο του, για αυτό κι η κοινή του ονομασία είναι πουλί του παραδείσου. Το φυτό απαιτεί προσήλιες θέσεις φύτευσης και γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Αποτελεί εύκολης ευδοκίμησης φυτό, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Στον Κήπο μας θα βρείτε δύο ποικιλίες στρελίτσιας, το πουλί του παραδείσου – Strelitzia reginae και τη λιγότερο γνωστή ποικιλία στρελίτσιας με τα μεγάλα λευκά άνθη – Strelitzia augusta – nicolai, Syn. Strelitzia Alba.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.