Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Passiflora caerulea L.

Γένος: Passiflora

Οικογένεια: Passifloraceae

Συχνές ονομασίες: Brazilian passionflower, blue passionflower, blue passionfruit, blue crown passionflower, common passion flower, hardy passionflower / πασιφλόρα, ρολόι, ρολογιά, λουλούδι του πάθους, παθανθές, Πάθη του Χριστού, τεφερλίκι.

Αναρριχώμενο, φυλλοβόλο φυτό ταχείας ανάπτυξης με γυαλιστερό, πράσινο φύλλωμα κι ιδιόμορφα άνθη με απαλό μπλε- μωβ χρώμα. Ορισμένες ποικιλίες παράγουν κίτρινους- πορτοκαλί καρπούς σαν μικρά αυγά. Οι βλαστοί διαθέτουν διακλαδισμένους έλικες και αναρριχώνται εύκολα σε υποστηρίγματα. Δεν αντέχει στους παγετούς και πρέπει να φυτεύεται σε ηλιόλουστες, προστατευμένες θέσεις. Προτιμά εδάφη με καλή αποστράγγιση και κατά την περίοδο της βλάστησης θέλει συχνά ποτίσματα.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ένας Ισπανός γιατρός ψάχνοντας κάποιο θεϊκό σημάδι έγκρισης και αποδοχής της ισπανικής κατάκτησης στο Νέο Κόσμο, το βρήκε στο λουλούδι αυτό που του θύμιζε τη σταύρωση του Ιησού προκύπτοντας έτσι το όνομα «λουλούδι του πάθους». Στην Ιαπωνία είναι γνωστό ως «φυτό ρολόι», όπως και στην Ελλάδα λέγεται «Ρολογιά». Το ευχάριστο άρωμά του κι ο χριστιανικός συμβολισμός του  κατέστησαν το φυτό ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ευρώπη. Το φυτό αυτό χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι, οι Ίνκας, οι φυλές των Ινδιάνων της Β. Αμερικής, οι Cherokee είτε ως τροφή είτε ως θεραπευτικό βότανο είτε για διάφορες άλλες ιδιότητες που του απέδιδαν. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η ρολογιά θεωρείται πως είναι ένα βότανο με ήπια, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική, ηρεμιστική δράση.

 

Λίστα Πασχαλιά Κλείσε Ραντεβού Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2018 Ζέλιος Γη – Βοτανικός Κήπος