Πασιφλόρα (ρολογιά) - Passiflora caerulea 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Passiflora caerulea L.

Γένος: Passiflora

Οικογένεια: Passifloraceae
Συχνές ονομασίες: Brazilian passionflower, blue passionflower, blue passionfruit, blue crown passionflower, common passion flower, hardy passionflower / πασιφλόρα, ρολόι, ρολογιά, λουλούδι του πάθους, παθανθές, Πάθη του Χριστού, τεφερλίκι.

Δημοφιλές. αναρριχώμενο, φυλλοβόλο, ταχείας ανάπτυξης φυτό με ιδιαίτερης ομορφιάς μπλε- μωβ λουλούδια. Απαιτεί καλής αποστράγγισης εδάφη, τακτικό πότισμα, ημισκιερές θέσεις, υποστυλώματα για να αναρριχηθεί και προστασία από τους ανέμους και τον παγετό.

Το φυτό παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα ως βότανο. Αναφορές για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη χρήση του υπάρχουν για τους Αζτέκους και τους Ινδιάνους

Το φυτό καλείται και λουλούδι του Πάθους (passionflower) καθώς κατά πολλούς συνδέεται με τη ζωή και τη Σταύρωση του Ιησού. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των σεπάλων και των πετάλων υποδεικνύει τους δέκα πιστούς Αποστόλους (παραβλέποντας δηλαδή τον Ιούδα και τον Πέτρο), η μορφολογία των ανθήρων παρομοιάζεται με το αγκάθινο στεφάνι και το κωνικό σχήμα του ύπερου με τα καρφιά. Στην Ιαπωνία είναι γνωστό ως φυτό ρολόι όπως και στην Ελλάδα λέγεται ρολογιά ή/και ρολόι.

Στον Κήπο μας θα βρείτε επίσης το εδώδιμο είδος Passiflora edulis με τους υψηλής διατροφικής αξίας καρπούς του τα φρούτα του πάθους (passion fruits – maracuja).

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.