Ρόδο της ερήμου - Adenium obesum 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Adenium obesum

Γένος: Adenium

Οικογένεια: Apocynaceae
Συχνές ονομασίες: Desert rose, impala lily, sabi star, kudu, mock azalea, dwarf bottle tree / Ρόδο της ερήμου.

Χυμώδης, ανθοφόρος θάμνος με λευκά, αστεροειδή άνθη με πέταλα και φούξια περιθώριο και φύλλα μόνο στις άκρες των βλαστών (το κάτω μέρος του φυτού είναι γυμνό). Παρουσιάζει παρατεταμένη ανθοφορία εφόσον βρίσκεται σε ζεστό και φωτεινό περιβάλλον. Αποτελεί δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου και μπονσάι. Απαιτεί μια ηλιόλουστη θέσης φύτευσης, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει απαραιτήτως να είναι σε εσωτερικό χώρο και να μη βρίσκεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 10° C και δεν απαιτεί πότισμα, όπως συμβαίνει με τους κάκτους και τα παχύφυτα.

Το φυτό περιέχει ένα δηλητηριώδες – τοξικό χυμό και για αυτό απαιτείται η χρήση γαντιών κατά τη φροντίδα του. Το δηλητήριο αυτό χρησιμοποιήθηκε στην Αφρική, από όπου κατάγεται το φυτό, ως επικάλυψη των βελών κατά το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων καθώς κι ως φυτικό ιχθυοκτόνο στην αλίευση ψαριών.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.