Οινόθηρα η μεγαλοπρεπής - Oenothera speciosa 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Oenothera speciosa

Γένος: Oenothera

Οικογένεια: Onagraceae / Οναγρίδες

Συχνές ονομασίες: White evening primrose, pinkladies / Οινόθηρα η μεγαλοπρεπής.

Πολυετές, ανθεκτικό, ανθοφόρο, ποώδες φυτό που δε ξεπερνά σε ύψος τα 50 εκατοστά, αποτελούμενο από πλατιά, κυπελλοειδή, ροζ λουλούδια με κοκκινωπές νευρώσεις, αποτελούμενα από τέσσερα πέταλα με λευκοκίτρινους ανθήρες. Συναντάται σε αποικίες κι είναι ιδιαίτερα αγαπητό λόγω της παρατεταμένης ανθοφορίας του, που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης έως και τα μέσα του καλοκαιριού. 

Η καταγωγή του φυτού είναι από την Αμερική.

Η νέα ονομασία του γένους Oenothera προέρχεται από δύο Αρχαίες Ελληνικές, τις «οἶνος» και «θήρα», που σημαίνουν αντίστοιχα «κρασί» και «κυνήγι». Οι Αρχαίοι Έλληνες, με την σύνθετη λέξη ‘οινοθήρα’, ονόμαζαν κάποιο φυτό που το χρησιμοποιούσαν ως υπνωτικό, ανακατεύοντας το με το κρασί. Αυτήν την υπναγωγική λέξη αξιοποίησε ο μεγάλος Σουηδός συστηματικός Κάρολος Λιναίος (Carl von Linne ή Carolus Linnaeus) για την ονοματοδότηση του αντίστοιχου γένους φυτών.

Τα λουλούδια της οινοθήρας είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται ως ντεκόρ σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.