Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Liatris spicata

Γένος: Liatris

Οικογένεια:  Asteraceae
Συχνές ονομασίες: Gayfeather, blazing star, dense blazing star, Marsh blazing star, prairie gay feather / Λιάτρις η σταχυώδης.

Πολυετές, ποώδες, ανθοφόρο φυτό που φτάνει σε ύψος έως 70 εκ. Αποτελείται από χαμηλό, στενό φύλλωμα και κατακόρυφους, ανθοφόρους βλαστούς, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το φθινοπώρου, με μωβ-ροζ άνθη, τα οποία ανθίζουν με φορά από πάνω προς τα κάτω. Τα άνθη του παρομοιάζονται με τη βούρτσα που καθαρίζουμε τα μπουκάλια.

Το φυτό χρησιμοποιήθηκε από τη λαϊκή – παραδοσιακή ιατρική διαφόρων λαών ως θεραπευτικό βότανο, κυρίως η ρίζα του, αποδίδοντας του αναλγητικες, διουρητικές, διεγερτικές, καρδιοτονωτικές, αποχρεμπτικές ιδιότητες, καθώς και για την καταπολέμηση του κοιλιακού πόνου και των κοιλιακών σπασμών – κολικών καθώς κι ως αντίδοτο στα δαγκώματα των φιδιών. Σήμερα χρησιμοποιείται ελάχιστα, καθώς δεν έχει επαληθευτεί η ευρεία θεραπευτική του δράση.  Χρησιμοποιείται για γαργάρες για τον πονόλαιμο, ως φυτικό εντομοαπωθητικό κι ως αρωματικό σε ποτ πουρί.

Ευδοκιμεί  σε ελαφρύ, μέτριας γονιμότητας έδαφος και προσήλιες θέσεις φύτευσης. Απαιτεί τακτικά ποτίσματα για να παραμένει το χώμα του υγρό, αλλά δε χρειάζεται την παραμικρή υγρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.