Λείριον το πάλλευκο (κρίνο της Παναγίας) - Lilium candidum 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Lilium candidum

Γένος: Lilium

Οικογένεια: Liliaceae / Λειριοειδή
Συχνές ονομασίες: Madonna lily, white lily/lilly / Λείριον το πάλλευκο, λίλιουμ, κρίνο ή κρινάκι ή λουλούδι της Παναγίας, παρθενόκρινος, άσπρος ή λευκός κρίνος, βουρλοπίδι.

Πολυετές, βολβώδες φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1 μέτρο. Αποτελείται από πράσινα, επιμήκη, λογχοειδή φύλλα και παρατεταμένη, θερινή ανθοφορία με μεγάλα, λευκά, χοανοειδή άνθη και χρυσοκίτρινους ανθήρες. 

Το φυτό εμφανίζεται σε τοιχογραφίες του μινωικού πολιτισμού σε Κρήτη και Σαντορίνη αλλά έχει φιλοτεχνηθεί κι από χριστιανούς αγιογράφους σε εικονογραφίες της Παναγίας π.χ. στην απεικόνιση του Ευαγγελισμού ο αρχάγγελος Γαβριήλ κρατάει κλαδί λευκού κρίνου με τρία άνθη. Ο λευκός κρίνος αποτελεί σύμβολο αγνότητας και πιθανώς λέγεται κρίνο της Παναγίας λόγω της παλαιστινιακής καταγωγής του φυτού. Στην αγιογράφηση το φυτό δεν έχει στήμονες για να μην μολύνεται η κατάλευκη, παρθενική αγνότητα, ενώ κατά άλλους οι χρυσοκίτρινοι ανθήρες αναπαριστούν τη σπίθα της ψυχής προς το Θείο.

Το φυτό παρουσιάζει πληθώρα θεραπευτικών ιδιοτήτων αλλά αντιθέτως είναι ιδιαίτερα τοξικό για τα ζώα και πιο συγκεκριμένα για τις γάτες, προκαλώντας σοβαρή βλάβη των νεφρών τους ακόμη κι άμεσο θάνατο.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.