Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Lilium candidum L.

Γένος: Lilium

Οικογένεια: Liliaceae / Λειριοειδή

Συχνές ονομασίες: Madonna lily, white lily/lilly / Λείριον το πάλλευκο, λίλιουμ, κρίνο ή κρινάκι ή λουλούδι της Παναγίας, παρθενόκρινος, άσπρος ή λευκός κρίνος, βουρλοπίδι.

Πολυετές, βολβώδες φυτό ύψους έως 1m, με λογχοειδή, επίμηκη, πράσινα φύλλα και μεγάλα, εύοσμα, λευκά, ερμαφρόδιτα άνθη με έξι πέταλα και μία ελαφριά κλίση προς το έδαφος. Οι ανθήρες των ανθέων του φυτού έχουν έντονο κίτρινο χρώμα. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και η συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.

Στο γένος των λείριων περιλαμβάνονται ιδιαίτερα όμορφα αγριολούλουδα με παγκόσμια εξάπλωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε είδη κρίνων, τα περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Το είδος περιλαμβάνει μονοετή, διετή και πολυετή φυτά με ύψος που αγγίζει και το 1 μέτρο. Αναπτύσσονται σε μέσα ή μεγάλα υψόμετρα.

Το, κοινώς αποκαλούμενο, κρίνο της Παναγίας εμφανίζει στυπτικές, μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, διουρητικές, εμμηναγωγές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Συνιστάται η χορήγηση του αφεψήματος (τσάι) του βοτάνου για την πρόληψη διάφορων γυναικολογικών διαταραχών που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, αλλά και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, του άγχους, της νευρικότητας, των προβλημάτων μνήμης, της ιγμορίτιδας, της βρογχίτιδας, της φαρυγγίτιδας, του ξηρού βήχα, του άσθματος, των καρδιακών αρρυθμιών, του αισθήματος παλμών και της καρδιακής ανεπάρκειας. Η θεραπευτική χρήση του φυτού αφορά κυρίως την εξωτερική εφαρμογή του στο δέρμα για την αντιμετώπιση των δερματικών εξελκώσεων, των φλεγμονών, των εξανθημάτων, των εγκαυμάτων, των ευρυαγγειών και των τραυματισμών. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί για την ωτίτιδα και την επιπεφυκίτιδα. Στη λαϊκή ιατρική, η γύρη των ανθέων προτείνεται για την αντιμετώπιση της επιληψίας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή σύνδεσμο κτηνιάτρων για τις γάτες (ISFM) oι κρίνοι είναι θανατηφόρα τοξικοί για τις γάτες. Μια απλή δαγκωματιά στα φύλλα ενός κρίνου, μια κατάποση του νερού που βρίσκεται στο βάζο με τους κρίνους ακόμη και ένα γλείψιμο της γύρης μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των νεφρών της γάτας. Εάν δεν επέλθει άμεσα ο θάνατος, το ζώο είναι πιθανό να χρειάζεται αιμοκάθαρση. Όλα τα λίλιουμ παράγουν την τοξική χημική ουσία αλλά τα πιο επικίνδυνα είδη είναι τρία: Easter Lilies, Stargazer lilies και Asiatic lilies. Τέλος ορισμένες γάτες είναι περισσότερο και άλλες λιγότερο ευαίσθητες στην τοξικότητα του κρίνου.

Ο κρίνος της Παναγίας αναφέρεται ως θρησκευτικό σύμβολο εδώ και 3000 χρόνια. Οι πρώτες αναφορές μας ταξιδεύουν στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μινωική Κρήτη. Τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Κρήτη αλλά και στην Θήρα καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα δείχνουν ότι ο λευκός κρίνος είχε εξέχουσα θέση μεταξύ των θρησκευτικών συμβόλων.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το λευκό χρώμα υπήρξε ανέκαθεν το χρώμα που συμβόλιζε την αγνότητα για το λόγο αυτό και τα διάφορα λευκά λουλούδια είχαν ξεχωριστή σημασία σε όλες τις θρησκείες. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού οι αρχαίες θρησκευτικές αναφορές ενσωματώθηκαν στην Χριστιανική παράδοση και πολλοί πολιτισμοί προσάρμοσαν όπως ήταν φυσικό τους θρύλους και τις παραδόσεις τους στη νέα επικρατούσα θρησκεία.

Η σύνδεση του λευκού κρίνου με την Παναγία πιθανότατα να έγινε επειδή οι βοτανολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του φυτού στην περιοχή της Παλαιστίνης. Στην Βόρεια Παλαιστίνη βρέθηκαν αποικίες του φυτού το οποίο είναι φανερό ότι ήταν άγριο και αυτοφυές γιατί βρέθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές κοντά σε βουνά και σε ποτάμια.

Πιθανολογείται ότι το φυτό μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από Φοίνικες εμπόρους και κατάφερε να εγκλιματιστεί εύκολα στο νέο περιβάλλον.

Στην Ευρώπη οι πρώιμοι χριστιανοί αγιογράφοι και ζωγράφοι φιλοτέχνησαν εικόνες της Παναγίας με τον κρίνο. Ο λευκός κρίνος ονομάστηκε Madonna lily και με αυτό το όνομα είναι γνωστός διεθνώς μέχρι και σήμερα.

Όταν ο Πάπας Ουρβανός ο έκτος θέσπισε την γιορτή των Επισκέψεων στις 2 Ιουνίου σε ανάμνηση της επίσκεψης της παρθένου Μαρίας στην εξαδέλφη της Ελισάβετ, όλες οι ζωγραφικές απεικονίσεις αυτής της επίσκεψης είχαν και ένα βάζο με λευκούς κρίνους συνήθως με τρία λουλούδια. Τα καθάρια λευκά σέπαλα είναι συμβολικά του άσπιλου σώματος της Παρθένου και οι έξη χρυσοί ανθήρες το σπινθήρισμα της ψυχής της με Θείο φως.

Την γιορτή του Ευαγγελισμού οι προγενέστεροι ζωγράφοι αναπαρίσταναν τον αρχάγγελο Γαβριήλ να κρατάει είτε ένα σκήπτρο είτε ένα κλαδί ελιάς. Αργότερα η εκκλησία συνέστησε στους καλλιτέχνες να αναπαριστάνουν τον Γαβριήλ με ένα κλαδί κρίνου. Η εντολή αυτή συμπεριέλαβε και την γλυπτική στην κατοπινή περίοδο της ιταλικής εκκλησιαστικής τέχνης. Συνήθως το κλαδί του κρίνου απαρτιζόταν από τρία άνθη που συμβόλιζαν το τριαδικό της χριστιανικής θρησκείας. Ο κρίνος ήταν το σύμβολο της αθωότητας, της αγνότητας και της παρθενίας, και συχνά όταν αναπαριστάνονταν επάνω σε βωμό δεν είχε στήμονες για να μην μολύνουν την παρθενική αγνότητα του άνθους.

Λίστα Πασχαλιά Κλείσε Ραντεβού Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2018 Ζέλιος Γη – Βοτανικός Κήπος