Ταγέτης ο όρθιος

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Tagetes patula L.

Γένος: Tagetes

Οικογένεια: Asteraceae / Αστεροειδή
Συχνές ονομασίες: French marigold, Aztec marigold, African marigold, Tall marigold, big marigold / Ταγέτης ο αναπεπταμένος, ο Γαλλικός κατιφές, κατιφές.

Ετήσιο, ανθοφόρο φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 50εκ., με δίχρωμα ή μονόχρωμα άνθη, σε αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί. Εμφανίζει πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη έως, συνήθως, και τους πρώτους χειμερινούς παγετούς. Αποτελεί ιδανική επιλογή για έναν ερασιτέχνη κηπουρό, καθότι είναι ένα εύκολο φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Εκτός από καλλωπιστικό χρησιμοποιείται και στην τεχνική της συγκαλλιέργειας για την προστασία ορισμένων καλλιεργούμενων φυτών (π.χ. ντομάτες) από επιβλαβή έντομα. Αποτελεί πόλο έλξης για τις πεταλούδες.

Τα λουλούδια του είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται στην μαγειρική για να προσθέσουν χρώμα και γεύση στα πιάτα. Το φυτό χρησιμοποιείται, επίσης,  ως τροφή πουλερικών, καθώς επιτυγχάνεται χρωματισμός στους κρόκους των αυγών καθώς και χρωματισμός του δέρματος των κοτόπουλων. Επίσης, χρησιμοποιείται για χρωματισμό οστρακόδερμων, π.χ. γαρίδες. Το έλαιο από το άνθος, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιεία προσδίδοντας οσμή μήλου. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το φυτό αυτό εξάγεται η χρωστική τροφίμων, λουτεΐνη (E161b).

Το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί στην λαϊκή ιατρική, κυρίως από τους πολιτισμούς της Νοτ. Αμερικής. Η καταγωγή του φυτού είναι από το Μεξικό και το όνομα του προέρχεται από τον ιδρυτικό προφήτη της θρησκείας των Ετρούσκων Tages, ο οποίος γεννήθηκε από το όργωμα της γης και πιθανότατα δόθηκε στο  φυτό αυτό το όνομα λόγω της ευκολίας με την οποία αναδύεται από τη γη.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.