Ημεροκαλλίδα - Hemerocallis 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Hemerocallis fulva και Hemerocallis Flava (συνώνυμο Hemerocallis lilioasphodelus)

Γένος: Hemerocallis

Οικογένεια: Xanthorrhoeaceae / Ξανθορροιοειδή
Συχνές ονομασίες: Fulvous day-lily , orange day-lily , Tawny day-lily,  lemon daylily, lemon lily, yellow daylily / Ημεροκαλλίς, ημεροκαλίς, ημεροκαλλίδα, λουλούδι της ημέρας, ημεροκάλλα, ημεροκάλη.

Ανθοφόρο, πολυετές, βολβώδες, καλλωπιστικό φυτό, που τα άνθη του μοιάζουν με τα λίλιουμ. Το κάθε άνθος του  διαρκεί συνήθως μόνο μια ημέρα, στο χαρακτηριστικό του αυτό οφείλεται και το όνομά του, το οποίο σημαίνει όμορφο την ημέρα. Φέρει μακριά και λεπτά, στενόμακρα, λογχοειδή φύλλα με ευδιάκριτη την κεντρική νεύρωση κι όμορφα, χοανοειδή λουλούδια με έξι πέταλα σε έντονα χρώματα με μακριούς κίτρινους ανθήρες. Το είδος H. Fulva παράγει λουλούδια σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, ενώ το H. Flava σε κίτρινο.

Ενδημικό φυτό της Ανατολής και της νότιας Ευρώπης. Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα κι αναφέρεται στα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων, οι οποίοι αναφέρονταν και στις ιδιότητες του ως θεραπευτικό βότανο. Συγκεκριμένα, ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος αναφέρεται στις “ἡμεροκαλλές” κι ο πατέρας της φαρμακολογίας, Διοσκουρίδης, προσθέτει και το όνομα “ἡμεροκατάλλακτον”, αναφερόμενος στη δράση του φυτού ως υδραγωγό, αιμαγωγό, κατά των φλεγμονών των ματιών αλλά και των μαστών μετά από τοκετό κ.ά.   Το φυτό ήταν γνωστο και χρησιμοποιούνταν, επίσης, και στην αρχαία Κίνα ως τρόφιμο κι ως παυσίπονο, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή ιατρική για προβλήματα του ουροποιητικού, ως αντιπυρετικό κι αιμοστατικό.  Στην Κίνα τα λουλούδια των ημεροκαλλίδων θεωρούνται αντίδοτο στη θλίψη, καθώς πιστεύεται ότι τα φωτεινά λουλούδια τους συνδράμουν στη συναισθηματική ανάταση κι ευθυμία.

Τόσο τα φύλλα όσο και τα άνθη του είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται στην ασιατική κουζίνα και σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.