Γκαζάνια - Gazania 1

Επιστημονική / Λατινική ονομασία / Είδος: Gazania spp.

Γένος: Gazania

Οικογένεια: Asteraceae / Compositae (Αστεροειδή / Σύνθετα)

Συχνές ονομασίες : treasure flower, daisy / Γκαζάνια, Γαζάνια

Αειθαλές, ανθεκτικό, πολυετές, ποώδες, ανθοφόρο φυτό, που δε ξεπερνά σε ύψος  τα 30εκ., αλλά αναπτύσσεται ταχύτατα σε πλάτος. Αποτελείται από λογχοειδή, χνουδωτά συνήθως φύλλα σκουροπράσινα στην επάνω επιφάνεια και αργυρόχρωμα στην κάτω επιφάνεια. Παρουσιάζει πλούσια, εντυπωσιακή και παρατεταμένη ανθοφορία, που διαρκεί από την αρχή της άνοιξης μέχρι και τα τέλη του φθινοπώρου. Τα λουλούδια της παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μεγέθους, αλλά όλα έχουν σχήμα μαργαρίτας. Απαιτεί καλή αποστράγγιση, μη τακτικά ποτίσματα και ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης.

Ενδημικό φυτό της Νοτίου Αφρικής που πλέον έχει εγκλιματιστεί και απαντάται στις χώρες της Μεσογείου.

Χαρακτηριστικό του φυτού είναι ότι κλείνει τα πέταλα του στη συννεφιά κι όταν δύει ο ήλιος και τα ανοίγει ξανά μόλις αισθανθεί την ύπαρξη ηλιακού φωτός.

Η ονοματοδοσία στο γένος της γκαζάνιας τιμά το Θεόδωρο ντε Γάζα, έναν Έλληνα μελετητή του 15ου αιώνα, ο οποίος μετέφρασε τα σημαντικότατα βοτανικά έργα του Θεόφραστου, από την ελληνική γλώσσα στα λατινικά.

Στον Κήπο θα βρείτε διάφορα είδη κι υβρίδια γκαζάνιας, όπως:

  • Gazania rigens var. leucolaena / strand gazania, trailing gazania – Γκαζάνια έρπουσα γκρι με χαρακτηριστικό γκρι φύλλωμα και κατακίτρινα λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. 
  • Gazania linearis “Colorado Gold”-  Γκαζάνια έρπουσα με χρυσοκίτρινα λουλούδια. 
  • Gazania “Big kiss” – Είδος που διακρίνεται σε περισσότερα υποείδη, με εντυπωσιακά σχέδια και χρώματα λουλουδιού. Ανάλογα με το βασικό χρώμα του λουλουδιού διακρίνεται περαιτέρω σε white flame αν το χρώμα είναι λευκό, yellow flame αν το χρώμα είναι κίτρινο, όπως αυτό της φωτογραφίας και rose flame αν είναι ροζ.

 

Μέλος του Δικτύου BGCI

Γκαζάνια - Gazania 2

Εισιτήρια & Πληροφορίες Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2020 Ζέλιος Γη – Βοτανικός Κήπος Σόσιαλ Μίντια