Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Heliconia psittacorum “Pink blush”

Γένος: Heliconia

Οικογένεια: Heliconiaceae
Συχνές ονομασίες: Parrot heliconia, parrot's beak, parakeet flower, parrot's flower, parrot's plantain, false bird of paradise / Ελικόνια.

Ιδιαίτερης ομορφιάς και καλλωπιστικής αξίας ανθοφόρο φυτό με ιδιόμορφου σχηματισμού λουλούδια. Η πιο κοινή είναι η πορτοκαλί ποικιλία του φυτού, στον Κήπο μας, όμως, θα βρείτε, την ποικιλία “Pink blush” με λουλούδια σε ροζ και κίτρινες αποχρώσεις, τα οποία παρομοιάζονται με λοφία ή ράμφος παπαγάλου. Το φυτό ανθοφορεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κι απαιτεί ημισκιερές θέσεις φύτευσης και γόνιμο έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση. Τα λουλούδια του μπορείτε να τα κόψετε και να τα διατηρήσετε σε βάζο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συγχέεται με το φυτό “πουλί του παραδείσου” ή “παραδείσιο” αλλά αποτελούν τελείως διαφορετικής οικογένειας φυτά.

Το φυτό κατάγεται από τη Νοτ. Αμερική, αλλά το όνομα του, άγνωστο πώς, αντλείται από το όρος Ελικώνα του νομού Βοιωτίας, τόπο κατοικίας των εννέα Μουσών, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία.

Στο γένος φυτών που περιλαμβάνει τις ελικόνιες αποδίδονται και θεραπευτικές ιδιότητες σε διάφορα είδη αυτών, τα οποία χρησιμοποιούνταν, κυρίως, κατά το παρελθόν από τη λαϊκή, παραδοσιακή φαρμακευτική των λαών της λατινικής Αμερικής, αποδίδοντας τους θεραπευτική δράση ενάντια των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής, του εντέρου, κατά του ίκτερου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τους αποδίδονταν, επίσης, στυπτικές, διουρητικές κι εκτρωτικές ιδιότητες. Άλλες χρήσεις του φυτού ήταν η κατασκευή σκεπών στα παραδοσιακά, φτωχικά καταλύματα, η κατασκευή χαρτιού από τις ίνες των φυτών αλλά ακόμη και για το τύλιγμα των τροφίμων, για προστασία, μέσα στα φύλλα των φυτών.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.