Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Camellia spp.

Γένος: Camellia

Οικογένεια: Theaceae / θεοειδή
Συχνές ονομασίες: Camellia, Japanese camellia, rose of winter / καμέλια η ιαπωνική, καμέλια, ρόδο της Ιαπωνίας.

Καλλωπιστικό, αειθαλές, ανθοφόρο φυτό με καταγωγή από τη Κίνα και την Ιαπωνία. Φέρει λαμπερά, σκουροπράσινα φύλλα κι εντυπωσιακά άνθη σε χρώματα από λευκό έως λαμπερό κόκκινο και μοιάζουν, σχετικά, με τριαντάφυλλα. Το γένος της καμέλιας περιλαμβάνει πολλά είδη με πιο κοινά την καμέλια την ιαπωνική, την καμέλια σασάνκουα (Camellia sasanqua) και την καμέλια τη σινική (Camellia sinensis) – το φυτό από το οποίο προέρχεται το τσάι.

Πήρε το όνομά του από τον Τζορτζ Κάμελ, έναν Ιησουίτη ιεραπόστολο, ο οποίος ταξίδεψε στην Ασία και μελέτησε την χλωρίδα των Φιλιππίνων. Είναι γνωστό και με το όνομα «ρόδο της Ιαπωνίας». Περιλαμβάνει 100 με 250 είδη, μεταξύ των οποίων πιο γνωστά είναι 

Οι καμέλιες απαιτούν γόνιμα, πλούσια σε οργανικά υλικά κι άζωτο, υγρά, αφράτα, μη ασβεστούχα εδάφη και θερμό κλίμα. Δεν θέλει πολύ υψηλές θερμοκρασίες κι ηλιόλουστες θέσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας της είναι άνω από 15oC παράγει λίγα και μικρά λουλούδια. Με το τέλος της ανθοφορίας της απαιτεί κλάδεμα κι αραίωση της βλάστησης της  για να επιτυγχάνεται η καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.

Στον Κήπο μας θα βρείτε τις ποικιλίες:

  • Camellia japonica “Blood of China” με κόκκινα άνθη και
  • Camellia japonica “General George Patton” με άνθη σε έντονο ροζ – φούξια χρώμα.