Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Amaryllis belladonna L.

Γένος: Amaryllis

Οικογένεια: Amaryllidaceae / Αμαρυλλίδες

Συχνές ονομασίες: Easter lilly, belladonna lily, jersey lily / αμαρυλλίς.

Εντυπωσιακά και μεγάλα άνθη σε ποικιλία χρωμάτων επάνω σε μακριούς μίσχους.

Βολβώδες φυτό προτιμά τα ζεστά, απάνεμα και ηλιόλουστα σημεία ενός κήπου. Μικρό μέρος του βολβού του φυτού, κατά τη φύτευση του, πρέπει να βρίσκεται πάνω από το χώμα και χρειάζεται υποστήριξη για να κρατήσει τον μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση και για να την προφυλαχθεί από τους ανέμους. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό αρχικά που αυξάνονται μόλις αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς η υπερβολική υγρασία πιθανώς να σαπίσει τον ανθοφόρο βλαστό. Επίσης, η προσθήκη μικρής ποσότητας λιπάσματος κατά τη φύτευση βοηθάει στην ανθοφορία και στο σχηματισμό εντυπωσιακών λουλουδιών.

Η αμαρυλλίδα κατάγεται από τη Ν. Αφρική, κι έχει υμνηθεί ιδιαίτερα από κάθε μορφής τέχνη αποτελώντας το άνθος της πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες.

Σύμφωνα με τον μύθο η Αμαρυλλίδα ήταν μια ντροπαλή βοσκοπούλα σφοδρά ερωτευμένη με τον Αλταίονα, ένα βοσκό με παγωμένη καρδιά, αλλά όμορφος σαν τον Απόλλωνα και δυνατό σαν τον Ηρακλή, ο οποίος ήταν ασυγκίνητος από τη γοητεία της. Μοναδική επιθυμία του Αλταίονα ήταν να του προσφερόταν ένα λουλούδι που να μην υπήρχε ποτέ στον κόσμο. Η Αμαρυλλίδα συμβουλεύτηκε το μαντείο των Δελφών και της είπαν να τρυπήσει την καρδιά της με ένα χρυσό τόξο μπροστά στην πόρτα του Αλταίονα, φορώντας ένα κατάλευκο φόρεμα, για τριάντα συνεχόμενα βράδια, ρίχνοντας το αίμα της. Ο βοσκός όταν άνοιξε την πόρτα του κι είδε ένα λουλούδι με βαθυκόκιννα πέταλα, που είχε βαφτεί από το αίμα της καρδιάς της Αμαρυλλίδας.

Ο βολβός της αμαρυλλίδας είναι τοξικός και υπάρχουν αναφορές πως βουτούσαν σε αυτόν τις αιχμές των όπλων τους οι ιθαγενείς της Αφρικής.

Στον Κήπο μας θα θαυμάσετε το λουλούδι της αμαρυλλίδας σε διάφορα χρώματα.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.