Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Sinapis arvensis L.

Γένος: Sinapis

Οικογένεια: Brassicaceae / Κραμβοειδή
Συχνές ονομασίες: charlock mustard, field mustard, wild mustard, charlock  / Βρούβα, σινάπι άγριο, λαψάνα, αγριοσινάπι, σινάπι.

Ετήσιο, μεσογειακό ζιζάνιο, το οποίο στην Ελλάδα καλλιεργείται ως λαχανικό και καταναλώνεται ωμό ή βραστό κι αποτελεί λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας με πλήθος φαρμακευτικών ιδιοτήτων.

Τα φρέσκα, νεαρά φύλλα του τρώγονται ωμά σε σαλάτες, ενώ τα μεγαλύτερα φύλλα θα πρέπει να βράσουν για να καταναλωθούν. Χρησιμοποιούνται επίσης οι σπόροι του φυτού, σιναπόσπορος για την παρασκευή ήπιας γεύσης μουστάρδας, αφεψήματος, αλευριού, λαδιού (σιναπόλαδο), εγχύματος κόκ.

Το φυτό ήταν γνωστό ήδη από την αρχαιότητα με την ονομασία “σίνηπι” και “νᾶπυ” και του αποδίδονταν θεραπευτικές ιδιότητες. Ο μεγάλος φαρμακολόγος της αρχαιότητας, Διοσκουρίδης, αναφέρεται σε αυτό και στις ιδιότητές του,  καθώς οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για παθήσεις της σπλήνας, των αυτιών και των βλεφάρων, νευρολογικές (επιληψία) και δερματικές παθήσεις (λέπρα, λειχήνες, αλωπεκία, ψωρίαση) κ.ά.

Είναι εγγενές φυτό περιμετρικά της λεκάνης της Μεσογείου  και παρόλη την ευρεία χρήση του και την οικονομική του σημασία, αποτελεί επιζήμιο ζιζάνιο καθώς η ανάπτυξη του είναι ταχύτερη των υπόλοιπων καλλιεργούμενων φυτών με αποτέλεσμα να τα πνίγει.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.