Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Brassica nigra

Γένος: Brassica

Οικογένεια: Brassicaceae / Κραμβοειδή
Συχνές ονομασίες: Black mustard / Μαύρο σινάπι, λαψάνα, βρούβα.

Ετήσιο αυτοφυές ή καλλιεργούμενο σκληρό φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1.2 μέτρα. Αποτελείται από ένα επιμήκη, όρθιο βλαστό με πράσινα φύλλα που στα βάση του φυτού είναι τριχωτά. Ανθοφορεί την άνοιξη με τα άνθη του να αποτελούνται από τέσσερα κίτρινα πέταλα. Κάθε στέλεχος έχει γύρω στα τέσσερα λουλούδια στην κορυφή του , σχηματίζοντας ένα δαχτυλίδι γύρω από το στέλεχος. Στη συνέχεια, το φυτό σχηματίζει μακρείς λοβούς σπόρων  που περιέχουν τέσσερις ωοειδείς σπόρους, από τους οποίους γίνεται η μουστάρδα, η οποία έχει δυνατή γεύση. Εκτός των σπόρων του χρησιμοποιούνται επίσης και τα φρέσκα φύλλα του φυτού, είτε ως βρώσιμα για σαλάτα είτε φαρμακευτική.

Στα κείμενα των φαρμακολόγων της αρχαίας Ελλάδας, Ρώμης και Κίνας αναφέρεται η ευρεία χρήση της μουστάρδας που εκτός από καρύκευμα χρησιμοποιούνταν κι ως φάρμακο με ευρεία χρήση στη λαϊκή ιατρική.

Είναι εγγενές φυτό περιμετρικά της λεκάνης της Μεσογείου  και παρόλη την ευρεία χρήση του και την οικονομική του σημασία, αποτελεί επιζήμιο ζιζάνιο καθώς η ανάπτυξη του είναι ταχύτερη των υπόλοιπων καλλιεργούμενων φυτών με αποτέλεσμα να τα πνίγει.