Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Apium graveolens L. var. secalinum

Γένος: Apium

Οικογένεια: Apiaceae (Umbelliferae) / Σκιαδανθή
Συχνές ονομασίες: Celery, Leaf Celery, Cutting Celery / Σέλινον το βαρύοσμο, σέλινο.

Πολυετής πόα με ευθυτενές, σκληρό, αυλακωτό στέλεχος αποτελούμενο από πράσινο πλούσιο φύλλωμα και λεπτούς μίσχους. Το φυτό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε νερό. Είναι έντονα αρωματικό λόγω αιθέριου ελαίου που δίνει στο φυτό εκτός του έντονου αρώματος, ορεκτικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Τα φύλλα τρώγονται είτε ωμά είτε μαγειρεμένα. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό καθώς επίσης και στην αρωματοποιία.

Οι ιδιότητες του φυτού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και το σέλινο χρησιμοποιούνταν τόσο στην μαγειρική όσο κι ως φάρμακο. Επίσης το σέλινο θεωρούνταν πένθιμο φυτό και στις νεκρικές τελετές φορούσαν στεφάνι από σέλινο.

Υπάρχουν 3 βασικές ποικιλίες σέλινου:

  • φυλλώδες σέλινο (Apium graveolens var. secalinum – Leaf Celery, Cutting Celery)
  • η σελινόριζα (Apium graveolens var. rapaceum – Celeriac or Celery root) αποτελούμενο από μία μεγάλη, υποκίτρινη, σαρκώδη ρίζα και
  • το σέλερι (Apium graveolens var. dulce – Celery). Πολυετής πόα αποτελούμενη από ευθυτενείς, σκληρούς-τραγανούς, αυλακωτούς, εδώδιμους μίσχους και πράσινο πλούσιο φύλλωμα, το οποίο δεν τρώγεται καθώς είναι πολύ πικρό. Το φυτό είναι πλούσιο σε διατροφική αξία και σε φαρμακευτικές ιδιότητες.