Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Sechium edule

Γένος: Sechium

Οικογένεια: Cucurbitaceae / Κολοκυνθώδη ή Κολοκυνθοειδή
Συχνές ονομασίες: Chayote, Mirliton, Cho Ko, Cho Cho, Vegetable Pear, Christophene / Σαγιότ, κολοκύθι ή πατάτα του Ιωνά, κινέζικο κολοκύθι.

Πολυετές, αναρριχόμενη φυτό, ταχείας ανάπτυξης με μεγάλα, πράσινα, φύλλα με σχήμα που θυμίζει καρδιά. Παράγει ακανονίστου σχήματος, αγκαθωτούς, σαρκώδεις, εδώδιμους καρπούς, που περιέχουν έναν κεντρικό πυρήνα – κουκούτσι. Οι καρποί φτάνουν σε μήκος τα 18 εκατοστά. Το φυτό ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κολοκύθι κι η γεύση του ομοιάζει πολύ με τα κολοκυθάκια. Οι καρποί του καταναλώνονται είτε ωμοί είτε μαγειρεμένοι (συνήθως τηγανητοί ή βραστοί) αλλά κι ως τουρσί, κι ανάλογα με την ποικιλία η γεύση τους μπορεί να είναι από ουδετερη έως και γλυκιά. Ο κεντρικός πυρήνας είναι κι αυτός εδώδιμος με γεύση που θυμίζει αυτή του καρυδιού. Οι καρποί είναι πλούσιοι σε άμυλο, σίδηρο, καροτίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη κ.ά.

Το φυτό παρουσιάζει χρησιμοποιήθηκε από τη λαϊκή, παραδοσιακή φαρμακευτική, κυρίως των λαών της κεντρικής και νότιας Αμερικής. Τα φύλλα του φυτού φαίνεται ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση αλλά κι ότι μπορούν να διαλύσουν τις πέτρες στα νεφρά. Αναφέρεται, επίσης, ότι λαοί της Αφρικής χρησιμοποιούσαν μέρη του φυτού για την κατασκευή καπέλων, καλαθιών αλλά κι ως υλικό φυσικής δόμησης (mud houses).

Το φυτό δεν παρουσιάζει εδαφικές απαιτήσεις. Προτιμάει τις ηλιόλουστες έως κι ημισκιερές θέσεις φύτευσης, τα καλά στραγγιζόμενα, υγρά εδάφη.

Το φυτό λέγεται κολοκύθι ή πατάτα του Ιωνά καθώς όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Ιωνά, ο Θεός προκάλεσε ένα φυτό να μεγαλώσει πάνω από το καταφύγιο του στην έρημο για να του χαρίσει σκιά από τον ήλιο. Το ταχείας ανάπτυξης φυτό που περιγράφεται λανθασμένα αποδίδεται ότι ήταν το σαγιότ. Μελετητές αναφέρουν πως πρόκειται για το kikayon  ή qiqayon, συγγενές του ρίκινου – Ricinus communis, από το οποίο παράγεται το καστορέλαιο.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.