Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Rheum rhabarbarum

Γένος: Rheum

Οικογένεια: Polygonaceae / Πολυγωνοειδή
Συχνές ονομασίες: Rhubarb, garden rhubarb, rhubarbe / Ρήον το βαρβαρικόν, ραβέντι, ρεβέντι, ραμπάρμπαρο, ρουμπάρμπαρο.

Πόα αποτελούμενη από ευθυτενείς, σκληρούς & τραγανούς, εδώδιμους μίσχους συνήθως βυσσινί χρώματος και μεγάλα, μακριά φύλλα, τα οποία δεν τρώγωνται! Η γεύση των μίσχων άλλοτε είναι γλυκιά κι άλλοτε πικρή, ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες καλλιέργειας, παραδείγματος χάρη έχει παρατηρηθεί ότι τα καλλιεργούμενα σε θερμοκήπιο ραβέντι έχουν πιο γλυκιά γεύση. Οπτικά μοιάζει και είναι λαχανικό αλλά χρησιμοποιείται ως… φρούτο! Είναι πλούσιο σε διατροφική αξία και φαρμακευτικές ιδιότητες. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες.

Η ελληνική επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Ρήον το βαρβαρικόν ή Ρα βάρβαρον, δηλαδή το ξένο ρήον. Το φαρμακευτικό βότανο ρήον είναι εγγενές της Άπω Ανατολής και φύονταν κοντά στον ποταμό Βόλγα, τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν Ρα και για αυτό στο φυτό έδωσαν τα ονόματα ρήον και ρα. Ο Διοσκουρίδης, ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος και βοτανολόγος της αρχαιότητας, στο έργο του Περί ύλης ιατρικής αναφέρεται στο φυτό και με τις δύο ονομασίες κι αναφέρει ότι συναντάται και συγκομίζεται πάνω από το Βόσπορο.