Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Raphanus sativus

Γένος: Raphanus

Οικογένεια: Brassicaceae/ ‎Κραμβοειδή

Συχνές ονομασίες: radish, Daiken / ραπάνι, ρεπάνι, ραπανάκι.

Γρήγορης ανάπτυξης φυτό αποτελούμενο από πλούσιο φύλλωμα και σαρκώδη, σφαιρική, συνήθως κόκκινη ρίζα (γογγυλόριζα) και λευκή σάρκα, που αποτελεί και το βρώσιμο μέρος του φυτού, το οποίο καταναλώνεται παγκοσμίως. Τα φύλλα του είναι τριχωτά, παχιά και οδοντωτά στην περιφέρεια. Από το κέντρο της κορυφής της γογγυλόριζας εκπτύσσεται ανθικό στέλεχος που μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1m.  Το ραπανάκι απαιτεί υγρασία εδάφους και προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, προστατευμένες από τους θερμούς και ξηρούς ανέμους, επίσης παρότι είναι ανθεκτικό φυτό στο κρύο πρέπει να προστατεύεται από τους παγετούς. Απαιτήσεις του φυτού για την ποιοτική ανάπτυξη της γογγυλόριζας.

Η περιγραφή του γένους Raphanus σημαίνει “εμφανίζεται γρήγορα” και αναφέρεται στην ταχεία βλάστηση των φυτών αυτών. Η κοινή ονομασία ραπανάκι προέρχεται από τη λατινική Radix που σημαίνει ρίζα.Το ραπανάκι αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς για τις θεραπευτικές του ιδιότητες κι αποτελούσε οργανωμένη καλλιέργεια ήδη στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Το ραπανάκι, εκτός της βρώσης του, χρησιμοποιείται επίσης ως ζωοτροφή, στην παραγωγή πετρελαίου και στην παρασκευή καλλυντικών.

Στον Κήπο μας θα βρείτε δύο διαφορετικές ποικιλίες ραπάνου: cherrybell & French breakfast.