Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Lactusa sativa L.
Γένος: Lactusa
Οικογένεια: Asteraceae (Compositae) / Αστεροειδή (Σύνθετα)
Συχνές ονομασίες: lettuce / μαρούλι.
Ποώδες φυτό με πλατιά φύλλα γύρω από το κεντρικό στέλεχος του φυτού. Το χρώμα κι η μορφή των φύλλων και κατά συνέπεια και το ίδιο το φυτό διαφέρει αναλόγως την ποικιλία. Εάν δεν κοπεί το φυτό προς βρώση, επιμηκύνεται φτάνοντας περίπου το ένα μέτρο ύψος κι ανθοφορεί με μικρά κίτρινα άνθη σε επάκριες ταξιανθίες. Το φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες χάνει τη νοστιμιά του και πικραίνει η γεύση του, ενώ στις πολύ χαμηλές χειμερινές καταστρέφεται, συνεπώς είναι φυτό φθινοπωρινό-ανοιξιάτικο. Δεν υπάρχει τεκμηρίωση αν το καλλιεργούμενο μαρούλι προήλθε από το αυτοφυές μαρούλι ή αποτελεί προϊόν διασταύρωσης των αυτοφυών ειδών.
Το μαρούλι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως βρώσιμο λαχανικό αλλά κι ως φαρμακευτικό με αναφορές στα κείμενα των Θεόφραστου, Διοσκουρίδη αλλά και Ηροδότου.
Στον Κήπο μας θα βρείτε δώδεκα διαφορετικές ποικιλίες μαρουλιού:
- ρωμάνα κόκκινο “Μερλότ” (romaine red merlot)
- ρωμάνα πράσινο (romaine green)
- γαλλική σαλάτα “Maraviglia di Venezia” (butternut)
- μπατάβια “Lettony” (Batavia Lettony)
- γαλλική πιτσιλωτή σαλάτα “Reine de Juillet” (butternut)
- σγουρό κόκκινο (red leaf “Lollo Rossa”)
- βελανιδιά (“Biscia rossa”)
- βουτύρου (butternut “Buttercrunch”)
- άισμπεργκ (iceberg)
- Κως (Cos)
- “Canasta di Verogna” (looseleaf)
- “Manchester” (Batavia “Manchester”).