Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Allium sepa L.
Γένος: Allium
Οικογένεια: Liliaceae / Λειριοειδή
Συχνές ονομασίες: onion, bulb onion, common onion / Άλλιο το κρόμμυο, κρεμμύδι.
Το κρεμμύδι είναι ένα ευρέως διαδεδομένο λαχανικό με καταγωγή πιθανώς από τη νοτιοανατολική Ασία. Αποτελείται από έναν δίσκο, στην κάτω πλευρά του οποίου αναπτύσσονται οι λεπτές ρίζες του, ενώ στην πάνω πλευρά αναπτύσσονται σαρκώδη, μερικώς αλληλοκαλυπτόμενα φύλλα αποτελώντας το βρώσιμο, βολβό του κρεμμυδιού που αναπτύσσεται κάτω από τη γη. Το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα του βολβού διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία. Το υπέργειο τμήμα του φυτού είναι ανθοφόρο, τα άνθη του οποίου φύονται σε επάκρια ταξιανθία πάνω σε λεπτό και μακρύ μίσχο.
Τα κρεμμύδια αναπτύσσονται σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμούν τα γόνιμα και καλά στραγγιζόμενα.
Αποτελούν συστατικό των περισσότερων συνταγών μαγειρικής της διεθνούς κουζίνας, αλλά τρώγονται κι ωμά. Έχουν αντιοξειδωτική δράση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φλαβονοειδή και θεωρούνταν κατά το παρελθόν δυναμωτικά.
Στον Κήπο μας θα βρείτε χλωρό, κόκκινο κρεμμύδι Απάτσι (Apache).