Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Phaseolus vulgaris

Γένος: Phaseolus

Οικογένεια: Fabaceae / Κυαμοειδή
Συχνές ονομασίες: common bean, bean, green bean, French bean, Soybean Εdamame / Φασίολος ο κοινός, φασολιά, φασολιά σόγιας, τσαουλί, αμπελοφάσουλο.

Πολυετής πόα που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4 μέτρα, αποτελούμενη από σύνθετα φύλλα με τρία ωοειδή φυλλάρια και λευκά ή πορφυρά άνθη. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται  Ιούλιο έως Σεπτέμβριο. Οι καρποί του φυτού είναι πράσινοι, σαρκώδεις λοβοί, κυρτοί στην άκρη. Όταν ωριμάσουν, το χρώμα τους γίνεται κίτρινο και καφέ και περικλείει 4-8 σπέρματα, τα ξερά φασόλια.  Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, αρκεί να είναι καλά και κατάλληλα λιπασμένα. Η σπορά γίνεται την άνοιξη. Προτού γίνει η σπορά τα σπέρματα βρέχονται για 24 ώρες, ώστε να φυτρώσουν πιο εύκολα.  Ο εδώδιμος καρπός της, το φασόλι, αποκαλείται «κρέας του φτωχού» υποδηλώνοντας τη πλούσια θρεπτική αξία του.

Το φυτό κατάγεται από τη Νότια Αμερική και απαντάται σε αρκετές ποικιλίες, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από υβρίδια. Στην Ευρώπη το φυτό συναντάται μετά το 16ο αιώνα, μετά δηλαδή από την ανακάλυψη της Αμερικής, ενώ ο φασίολος (ή φάσηλος ή φασήολος) της αρχαιότητας πιθανώς να ήταν ένα είδος λούπινου.

Οι περισσότερες από τις ποικιλίες του φυτού προέρχονται από υβρίδια και κατατάσσονται σε δύο ομάδες, τις νάνες / μη αναρριχώμενες και τις αναρριχώμενες.

Το φυτό παρουσιάζει διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες και καταναλώνεται ακόμη κι ως αφέψημα.

Στον Κήπο μας θα βρείτε, εκτός από την κοινή, διάφορες, ακόμη, ποικιλίες φασολιών:

  • την ποικιλία σόγιας Εdamame με καταγωγή από την ανατολική Ασία. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνη, αποτελώντας εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης στην Ευρώπη από το 2008. Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά στα φασόλια “edamame” χρονολογείται από το έτος 1275μ.Χ., όταν  Ιάπωνας μοναχός έγραψε ένα ευχαριστήριο σημείωμα σε έναν ενορίτη για το δώρο του “edamame” που είχε αφήσει στο ναό. Στην Ανατολή, κατά τη διάρκεια λιμών ή πείνας συστήνονταν στους πολίτες να τα καταναλώνουν.
  • την αναρριχητική, μωβ ποικιλία τσαουλιών φασολιών “Purple podded Climbing” / French – violet bean.
  • την αναρριχητική ποικιλία αμπελοφάσουλων του μέτρου, όπως χαρακτηριστικά λέγονται λόγω του ιδιαίτερα επιμήκους μεγέθους τους. Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis “Un metro grano marrone” / Yardlong bean, asparagus bean.