Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Cynara scolymus L.

Γένος: Cynara

Οικογένεια: Asteraceae (Compositae) / Αστεροειδή (Σύνθετα)
Συχνές ονομασίες: artichoke, globe artichoke, French artichoke  / κυνάρα η σκόλυμος, αγκινάρα.

Πολυετές, θαμνώδες λαχανικό,που φτάνει σε ύψος περίπου 1,5 μ. Ιθαγενές της Αφρικής, με πιθανή χώρα προέλευσης την Αλγερία. Καλλιεργείται σε πολλές χώρες διεθνώς σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και σε εδάφη χωρίς πολλή υγρασία.

Αποτελείται από ένα μακρύ, διακλαδιζόμενο στέλεχος, αποτελούμενο από μεγάλα φύλλα με βαθιές, έντονες νευρώσεις, το οποίο ξεραίνεται το καλοκαίρι. Το λαχανικό που γνωρίζουμε ως αγκινάρα είναι το σφαιρικό και σαρκώδες άνθος του φυτού, το οποίο τρώγεται είτε μαγειρεμένο είτε ωμό.

Η αγκινάρα ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνταν ως τρόφιμο αλλά και ως φάρμακο. Σύγχρονες έρευνες υπέδειξαν τη σπουδαιότητα της αγκινάρας τόσο ως υγιεινή τροφή, όσο και λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της, καθιστώντας την χρήσιμο συστατικό στη φαρμακοβιομηχανία.

Στον Κήπο μας θα βρείτε τρεις διαφορετικές ποικιλίες αγκινάρας: την ήμερη πράσινη “Green globe”, την ήμερη κόκκινη “Violet de Provence” αλλά και τη άγρια αγκινάρα.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.