Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Opuntia microdasys (Lehm.) Pfeif

Γένος: Opuntia

Οικογένεια: Cactaceae / Κακτοειδή

Συχνές ονομασίες: bunny ears prickly pear, golden pristle (cactus), angel’s wings, Nopal cegador, white polka dot cactus / οπουντία, οπούντια.

Χαμηλές, συνήθως, συστάδες από ωοειδή, μαξιλαροειδή, αρθρωτά στελέχη από τα οποία συνεχώς σχηματίζονται νέα στελέχη. Τα νέα στελέχη αναπτύσσονται σε ζεύγη, προσδίνοντας στο φυτό χαρακτηριστική εμφάνιση, η οποία παρομοιάζεται με αυτιά από λαγουδάκι, από όπου προκύπτει κι η κοινή ονομασία του φυτού. Τα νεαρά στελέχη φέρουν κιτρινωπά στίγματα με πολυάριθμα αγκαθωτά τριχίδια, τα οποία γίνονται σχεδόν λευκά καθώς ωριμάζουν. Πρόκειται για απίστευτα ανθεκτικό είδος κάκτου, το οποίο συχνά επαναφυτρώνει ακόμη και μετά την εκρίζωση του.

Το φυτό παρουσιάζει παρατεταμένη και πλούσια ανθοφορία κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού με όμορφα κίτρινα άνθη που δίνουν στη συνέχεια κοκκινωπούς, κυλινδρικούς καρπούς.

Σύμφωνα με τον Κ. Δαρβίνο οι ανθήρες των κάκτων του γένους της οπούντιας  κάμπτονται με την αφή, καταθέτοντας τη γύρη τους. Πιθανός λόγος της ευρείας εξάπλωσης του είδους αυτού, καθιστώντας το ακόμη κι ως επιζήμιο ζιζάνιο αλλά ακόμη κι ως φυσικό φράχτη. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το «Παραπέτασμα του κάκτου» / Cactus Curtain. Το φυσικό φράχτη δηλαδή από κάκτους του γένους οπούντιας που φυτεύτηκε το φθινόπωρο του 1961 στο Γκουαντάναμο της Κούβας, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διαφυγή Κουβανών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα έχει αποδειχθεί ότι η κολλώδης σάρκα του κάκτου καθαρίζει το νερό και διερευνάται η χρήση του ως μελλοντικό, χαμηλού κόστους κι ευρείας κλίμακας φυσικό φίλτρο νερού.

Ο κάκτος αυτός παρά τη χαριτωμένη κοινή του ονομασία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς τα μικροσκοπικά αγκάθια του απομακρύνονται πολύ εύκολα από πάνω του με ένα πολύ απαλό άγγιγμα και εισχωρούν στο δέρμα.

Η καταγωγή του φυτού είναι από το Μεξικό, το οποίο φυτό απεικονίζεται και στο εθνόσημο της χώρας, πάνω στο οποίο υπάρχει ο Μεξικανικός χρυσαετός να κρατά έναν κροταλία.