Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Opuntia macrocalyx

Γένος: Opuntia

Οικογένεια: Cactaceae
Συχνές ονομασίες: Bunny Ears, Polka-Dot Cactus, Angel's Wings / Οπούντια ή οπουντία κόκκινη, γλώσσα της πεθεράς.

Χαμηλές συστάδες από ωοειδή, μαξιλαροειδή, αρθρωτά στελέχη από τα οποία συνεχώς σχηματίζονται νέα στελέχη. Τα νέα στελέχη αναπτύσσονται σε ζεύγη, προσδίνοντας στο φυτό χαρακτηριστική εμφάνιση, η οποία παρομοιάζεται με αυτιά από λαγουδάκι, από όπου προκύπτει κι η κοινή ονομασία του φυτού. Τα νεαρά στελέχη φέρουν κόκκινα στίγματα με πολυάριθμα αγκαθωτά τριχίδια, τα οποία γίνονται σκουροπράσινα καθώς ωριμάζουν. Πρόκειται για απίστευτα ανθεκτικό είδος κάκτου, το οποίο συχνά επαναφυτρώνει ακόμη και μετά την εκρίζωση του.

Το φυτό παρουσιάζει παρατεταμένη και πλούσια ανθοφορία κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού με όμορφα κίτρινα άνθη που δίνουν στη συνέχεια κοκκινωπούς, κυλινδρικούς καρπούς.

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα έχει αποδειχθεί ότι η κολλώδης σάρκα του κάκτου καθαρίζει το νερό και διερευνάται η χρήση του ως μελλοντικό, χαμηλού κόστους κι ευρείας κλίμακας φυσικό φίλτρο νερού.

Ο κάκτος αυτός παρά τη χαριτωμένη κοινή του ονομασία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς τα μικροσκοπικά αγκάθια του απομακρύνονται πολύ εύκολα από πάνω του με ένα πολύ απαλό άγγιγμα και εισχωρούν στο δέρμα.

Η καταγωγή του φυτού είναι από το Μεξικό, το οποίο φυτό απεικονίζεται και στο εθνόσημο της χώρας, πάνω στο οποίο υπάρχει ο Μεξικανικός χρυσαετός να κρατά έναν κροταλία.