Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Opuntia ficus indica (L.) Mill

Γένος: Opuntia

Οικογένεια: Cactaceae / Κακτοειδή

Συχνές ονομασίες: indian fig, prickly pear, missioncactus, mission prickly pear, smooth mountain prickly pear, tuna cactus, Barbary fig, spineless cactus, sweet prickly pear / οπούντια η ινδική συκή, φραγκοσυκιά.

Πολυετής κάκτος που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3μ. Αποτελείται από συστάδες από ωοειδή, μαξιλαροειδή, αρθρωτά στελέχη από τα οποία συνεχώς σχηματίζονται νέα στελέχη. Έχει μεγάλους βλαστούς σε σχήμα σπάτουλας, οι οποίοι καλύπτονται από αγκάθια. Φέρει έντονου κίτρινου χρώματος άνθη κατά τη διάρκεια της άνοιξης που δίνουν τη θέση τους στους κυλινδρικούς, κοκκινωπούς συνήθως, καρπούς της, τα φραγκόσυκα. Οι καρποί της είναι εδώδιμοι κι αποτελούν θρεπτική τροφή. Ο καρπός δεν ρέπει να έρχεται σε επαφή με γυμνό δέρμα καθώς περιβάλλεται από μικρά αγκαθάκια, τα οποία δεν είναι εύκολα αντιληπτά. Πρόκειται για απίστευτα ανθεκτικό είδος κάκτου, το οποίο συχνά επαναφυτρώνει ακόμη και μετά την εκρίζωση του.

Στην Μεξικανική λαϊκή ιατρική, τα άνθη του φυτού χρησιμοποιήθηκαν για τις στυπτικές τους ιδιότητες, επίσης σε γαστρεντερολογικά προβλήματα καθώς και σε παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και για τη θεραπεία του προστάτη.

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα έχει αποδειχθεί ότι η κολλώδης σάρκα του κάκτου καθαρίζει το νερό και διερευνάται η χρήση του ως μελλοντικό, χαμηλού κόστους κι ευρείας κλίμακας φυσικό φίλτρο νερού.

Η καταγωγή του φυτού είναι από το Μεξικό, το οποίο φυτό απεικονίζεται και στο εθνόσημο της χώρας, πάνω στο οποίο υπάρχει ο Μεξικανικός χρυσαετός να κρατά έναν κροταλία.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.