Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Euphorbia milii Des Moul.

Γένος: Euphorbia

Οικογένεια: Euphorbiaceae / Ευφορβιοειδή
Συχνές ονομασίες: Christ’s plant, Christ’s thorn, crown of thorns, Christusdorn, coroa de Cristo, corona de Cristo, corona de espinas, Christplant / ευφόρμπια, αγκάθι του Χριστού, ευφόρβια, γαλατσίδα, λουλούδι του Χριστού, ευφορβία.

Πολυετές, κακτοειδές παχύφυτο με χαρακτηριστικά αγκάθια στο μεγαλύτερο μέρος του φυτού. Φέρει σκληρά, δερματώδη, πράσινα φύλλα κι ανθοφορεί όλο το χρόνο, με άνθη διαμέτρου περί του 1 εκ., σε χρωματισμούς του κόκκινου, λευκού, κίτρινου και σομόν. Ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ξηροθερμικές συνθήκες, προτιμά τις θέσεις φύτευσης με έντονο ηλιακό φως, αλλά μπορεί να φυτευθεί και σε μερική σκιά. Κλαδεύεται ελαφρώς κατά τα τέλη του χειμώνα για να διατηρηθεί το σχήμα της και να αφαιρεθούν  ξερά κι αδύναμα κλαδιά, πάντα φορώντας γάντια καθώς ο βλαστός της περιέχει ένα δηλητηριώδη χυμό, που προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα.

Η ευφόρμπια κατάγεται από την Μαδαγασκάρη, όμως εισήχθη στην Μέση Ανατολή από τους αρχαίους χρόνους και πιθανώς αποτελεί την πρώτη ύλη για την κατασκευή του αγκάθινου στεφανιού του Χριστού.