Επιστημονική - Λατινική ονομασία / Είδος: Euphorbia milii Des Moul.

Γένος: Euphorbia

Οικογένεια: Euphorbiaceae
Συχνές ονομασίες: Christ’s plant, Christ’s thorn, crown of thorns, Christusdorn, coroa de Cristo, corona de Cristo, corona de espinas, Christplant / ευφόρμπια, αγκάθι του Χριστού, εουφόρμπια, γαλατσίδα, λουλούδι του Χριστού.

Η ευφόρμπια είναι ένα πολυετές, κακτοειδές παχύφυτο, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο και σε διάμετρο γλάστρας τα ογδόντα εκατοστά. Διαθέτει χαρακτηριστικά αγκάθια στο μεγαλύτερο μέρος του φυτού. Χαρακτηρίζεται από αμφίπλευρα, σκληρά, δερματώδη, πράσινα φύλλα, μήκους έως 3,5 εκατοστά και πλάτους 1,5 εκατοστά. Το φυτό ανθίζει όλο το χρόνο, με άνθη μεγέθους 12 χιλιοστών, σε ποικίλους χρωματισμούς, κόκκινο, λευκό, κίτρινο και σομόν. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ξηροθερμικές συνθήκες, ενώ ελάχιστα αναπτύσσεται σε θερμοκρασία κάτω από 5οC. Προτιμά τις θέσεις με έντονο ηλιακό φως, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί επαρκώς και σε μερική σκιά. Αν και αντέχει σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας, το τακτικό πότισμα θα ενισχύσει το φυτό σε πιθανή πτώση των φύλλων που παρατηρείται συχνά, αλλά και στην καλύτερη άνθιση. Κλαδεύουμε την ευφόρμπια νωρίς την άνοιξη, αφού τελειώσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Πραγματοποιούμε σχετικά ελαφρύ κλάδεμα της ευφόρμπιας, διατηρώντας το σχήμα της και αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά. Φοράμε γάντια συνεχώς κατά τη φροντίδα της ευφόρμπιας και ειδικά κατά το κλάδεμα, καθώς ο βλαστός της περιέχει ένα δηλητηριώδη χυμό, που ερεθίζει το δέρμα όταν ερχόμαστε σε επαφή.

Η ευφόρμπια παρόλο που έχει καταγωγή από την Μαδαγασκάρη, εισήχθη στην Μέση Ανατολή από τους αρχαίους χρόνους και ο μύθος την συνδέει με το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού.

Δευτέρα - Κυριακή Κλειστό για το κοινό έως τον Μάρτιο 2024

Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2022 Ζέλιος Γη - Βοτανικός Κήπος