Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Ceratonia siliqua L.

Γένος: Ceratonia

Οικογένεια: Fabaceae (Leguminosae) / Κυαμοειδή (Χεδρωπά)
Συχνές ονομασίες: Carob, locust bean, St John’s bread, Algarrobo / Κερωνία ή Κερατέα η έλλοβος ή η κερασφόρος, χαρουπιά, χαρούπι, ξυλοκερατιά, τερατσιά (Κύπρο).

Αειθαλές δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 10μ. Φέρει πτερωτά φύλλα, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και πιο ανοιχτόχρωμα στην κάτω. Ανθοφορεί το φθινοπωρο με βοτρυοδείς συστάδες μικρών, βαρύοσμων, κιτρινοπράσινων λουλουδιών χωρίς πέταλα. Στη συνέχεια καρποφορεί με πεπλαρυσμένους, καφέ-μωβ λοβούς, μέσα στους οποίους εμπεριέχονται περίπου είκοσι, καφετί φακοειδείς σπόρους με γλυκιά γεύση.

Το ξύλο της χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, ο φλοιός και τα φύλλα της ως βαφή ενώ οι καρποί της είναι εδώδιμοι και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή άλευρου και κολλώδους ουσίας (κόμμι) που χρησιμοποιείται ως στερεωτικό στη βιομηχανία τροφίμων.

Ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών ακόμη και σε φτωχά εδάφη με θερμές κλιματολογικές, όμως, συνθήκες. Δεν παρουσιάζει απαιτήσεις, όμως 2-3 ποτίσματα καυτά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της καρποφορίας του φυτού. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση “η χαρουπιά πρέπει να βλέπει θάλασσα” για να ευδοκιμήσει.

Το φυτό χρησιμοποιήθηκε από τη λαϊκή ιατρική ως θεραπεία σε περιπτώσεις διάρροιας και στην καταπράυνση του ερεθισμένου εντέρου. Ο καρπός του φυτό λέγονταν “κεράτιον” κατά την αρχαιότητα, από όπου προέρχεται ετυμολογικά η λέξη καράτι, καθώς το βάρος του σπόρου των χαρουπιών αποτελούσε την πιο μικρή μονάδα μέτρησης για το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.