Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Prunus armeniaca L.

Γένος: Prunus

Οικογένεια: Rosaceae / Ροδίδες
Συχνές ονομασίες: Siberian apricot, apricot, Armenian plum, Albaricoque, Damasco, apricot tree, wild apricot / Προυνούς αρμενιάκα, βερικοκιά, χρυσομηλιά (Κύπρο).

Μεσογειακό, σχετικά ευαίσθητο, οπωροφόρο δέντρο με πλατιά λεία φύλλα στην άνω επιφάνεια και με πολλές νευρώσεις στην κάτω. Η καταγωγή του είναι από την Ασία. Φέρει λευκά άνθη που δίνουν τη θέση τους στους πορτοκαλί, σχεδόν σφαιρικούς, σαρκώδεις, εδώδιμους καρπούς της με τους ξυλώδεις πυρήνες με δύο σπόρους στο εσωτερικό τους. 

της είναι πλατιά σε σχήμα αβγού ή καρδιάς στιλπνά στην επάνω επιφάνεια και φέρουν αδένες και παράφυλλα πάνω στο μίσχο. Τα άνθη της είναι και αρσενικά και θηλυκά και έχουν χρώμα λευκό ή ελαφρύ ρόδινο, φύονται δε μόνα τους ή ανά δύο. Η άνθιση ολοκληρώνεται πριν βγουν τα φύλλα και γίνεται την άνοιξη (αρχές Μαρτίου – Απριλίου), είναι δε μικρής διάρκειας.

Η βερικοκιά αναφέρεται σε αρχαία, ασιατικά συγγράμματα του 2.200π.Χ. 

Στην Ελλάδα κυριαρχούν οι ποικιλίες Μπεμπέκου (μεγαλόκαρπη, μη αρωματική ποικιλία), Διαμαντόπουλου (ευαίσθητη ποικιλία με πιθανώς τα πιο νόστιμα βερίκοκα παγκοσμίως) και Τίρυνθας (μεσαίου μεγέθους, πρώιμη ποικιλία).

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε διατροφική αξία, καθώς περιέχουν πολύ ψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Α, καροτενοειδή, λυκοπένιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β3, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή.

Στη λαϊκή, παραδοσιακή ιατρική διαφόρων λαών χρησιμοποιήθηκαν τα φύλλα κι οι πυρήνες του βερίκοκου.

Πολλά έχουν γραφτεί για τα κουκούτσια του εν λόγω φυτού καθώς οι πολύ πλούσιοι, στην τοξική και δηλητηριώδη, αμυγδαλίνη (Β17) σπόροι της χρησιμοποιήθηκαν στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου από το 17ο αιώνα έως και σήμερα. Έρευνες έχουν γίνει στη υπεραιωνόβια, πακιστανική φυλή Χούνζα, η οποία αυτοαποκαλείται ότι περιλαμβάνει τους απόγονους των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι η οποία καταναλώνει πολλά βερίκοκα αλλά και τα κουκούτσια τους, ενώ και γνωστό νοσοκομείο της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιεί ως εναλλακτική μορφή θεραπείας του καρκίνου το κυανιούχο εκχύλισμα βερίκοκου.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού