Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Crataegus coccinea “Plena”

Γένος: Crataegus

Οικογένεια: Rosaceae / Ροδίδες
Συχνές ονομασίες: Hawthorn, red hawthorn, Red-fruit hawthorn, Pear-fruit cockspurthorn, English hawthorn, Scharlach-Weißdorn, Scarlet hawthorn, Aubépine écarlate, Épine écarlate, Skafthagtorn, espino albar, majuelo / Κράταιγος, τρικοκιά, τρικουκιά, τσαπουρνιά, μουρτζιά, μουμουτζελιά, μπουρμπουλιά, ξαγκαθιά, μοσφιλιά, κουδομηλιά.

Καλλωπιστικός, φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό ακανθωτό δένδρο με πράσινα, λαμπερά, γυαλιστερά, τρίλοβα με οδοντωτές παρυφές φύλλα που γίνονται πορτοκαλί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Κατά τα τέλη της άνοιξης παρουσιάζει πλούσια κι αρωματική ανθοφορία που δίνει τη θέση της σε σφαιρικούς, κοκκινωπούς καρπούς, οι οποίοι λέγονται τσιάτσια.

Πέραν της καλλωπιστικής του αξίας και χρήσης, ο κράταιγος χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό άλλων οπωροφόρων δέντρων, όπως της αχλαδιάς.

Το φυτό είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και εφαρμόζεται από τη λαϊκή ιατρική  στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Στην περιγραφεί παρουσιάζει ομοιότητες με την περιγραφή του Διοσκουρίδη για την “ὀξυάκανθα” αλλά και με τον “κραταιγό ή κραταιγόνα” του Θεοφράστου.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.