Συκιά - Ficus carica 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Ficus carica L.

Γένος: Ficus

Οικογένεια: Μοraceae / Μορεοειδή
Συχνές ονομασίες: fig, common fig, Feigenbaum, fig tree, edible fig, common fig tree / Συκή η καρική, Συκή η κοινή, συκιά, συκέα, συκή, συκέη.

Κοινό, πλατύφυλλο, φυλλοβόλο δέντρο των ασιατικών και μεσογειακών χωρών με παλαμοειδούς σχήματος, βαθυπράσινα φύλλα με έντονες νευρώσεις. Το δέντρο είναι γνωστό από την αρχαιότητα κι έχουν βρεθεί απολιθωμένες μορφές φύλλων αλλά και σύκων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στο Παρίσι. Πρόκειται για τη συκέη ή συκή των αρχαίων κειμένων κι αποτελούσε σύμβολο γονιμότητας, με το θεό Διόνυσο να αναφέρεται κι ως Συκίτης.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο η περσική εισβολή του Ξέρξη στην Ελλάδα είχε σκοπό την κατάκτηση της Αττικής. Ο απώτερος σκοπός της εκστρατείας του ήταν η δυνατότητα να τρώει νωπά κι αποξηραμένα σύκα, καθώς δεν φύονταν συκιές στην Περσία και τη Λυδία, αν και το 1908 εισήχθησαν μοσχεύματα από την Σμύρνη και μοιράστηκαν στην Μεσσηνία.

Αποτέλεσε βασικό εξαγώγιμο προϊόν για την ελληνική οικονομία, με πιο φημισμένα τα σύκα της βασιλικής ποικιλία της Αττικής αλλά και τη ξεχωριστή ποικιλία της Κύμης Ευβοίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το εδώδιμο και γνωστό σε όλους σύκο δεν είναι καρπός αλλά ταξιανθία! Το σύκο αποτελεί πολύ υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμο με πληθώρα φαρμακευτικών ιδιοτήτων να του αποδίδονται, αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα αλλά κι αλλεργιογόνο.

Στο θεματικό Κήπο των Αγγέλων θα βρείτε τη συκιά της Ιορδανίας  Ficus carica “Jordan” που παράγει σκουρόχρωμα σύκα.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.