Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Betula alba syn. Betula pendula

Γένος: Betula

Οικογένεια: Betulaceae
Συχνές ονομασίες: white birch, silver  birch tree / Σημύδα, μπετούλα, μπέτουλα, βετούλη.

Φυλλοβόλο δέντρο με λεπτό κορμό  με βλαστούς που ξεπερνάει σε ύψος τα 12 μέτρα. Φέρει ωοειδή έως ρομβοειδή πράσινα φύλλα, τα οποία κιτρινίζουν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου κι ανθοφορεί με κίτρινο-καφέ ίουλους στις αρχές της άνοιξης. Ο λευκός φλοιός του παρουσιάζει σκουρόχρωμες ρωγμές σε σχήμα ρόμβου.

Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, προτιμάει τα εδάφη με καλή στράγγιση σε ημισκιερές και προσήλιες θέσεις.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η ξυλεία των διαφόρων ειδών σημύδας χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία. Ο φλοιός της σημύδας χρησιμοποιήθηκε από διάφορους λαούς και για την κάλυψη διαφορετικών αναγκών, π.χ. ως πρώτη ύλη για τη στέγαση των καλύβων, κατασκευή κανό, ως επιφάνεια γραφής, ως προσάναμμα, στην κατασκευή δερμάτινων ειδών (τα βοηθούσε να διατηρούνται σα καινούργια) κ.ά.
Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι δ
ιάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιήθηκαν από τη λαϊκή – παραδοσιακή ιατρική για διάφορες παθήσεις, κυρίως λόγω των αποτοξινωτικών ιδιοτήτων του φυτού κι ότι συγκαταλλέγεται στα πολύτιμα βότανα. Από το φυτό παρασκευάζονται σκευάσματα για εξωτερική εφαρμογή (επάλειψη) κατά των χρόνιων δερματικών προβλημάτων αλλά και κατά των ρευματισμών. Σήμερα είναι περισσότερο γνωστό ως αποτοξινωτικό αφέψημα κατά της κυτταρίτιδας αλλά και για τη δημιουργία σκευασμάτων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.