Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Prunus persica

Γένος: Prunus

Οικογένεια: Rosaceae / Ροδίδες
Συχνές ονομασίες: peach, purple leaved peach, white nectarine, flowering peach, common peach, akroot, peach tree / Προύμνη η περσική, ροδακινιά.

Οπωροφόρο, φυλλοβόλο μικρό δέντρο με λογχοειδή, σκουροπράσινα φύλλα και ρόδινα άνθη στις αρχές της άνοιξης. Ο καρπός του, το ροδάκινο, περιβάλλεται από χνουδωτό φλοιό και περιέχει ένα μεγάλο κουκούτσι. Το χρώμα κι η εμφάνιση του φλοιού και της σάρκας του φρούτου εξαρτώνται από την ποικιλία, οι οποίες ταξινομούνται σε τέσσερις ομάδες: ροδάκινα κιτρινόσαρκα, λευκόσαρκα, νεκταρίνια και συμπύρηνα.

Ευδοκιμεί με υψηλές θερινές θερμοκρασίες, για να ωριμάσουν τελείως οι καρποί του, και αρκετά χαμηλές χειμερινές, για να έχει αποδοτική καρποφορία.

Η καταγωγή του δέντρου είναι από την Κίνα, όπου αποτελεί σύμβολο της αθανασίας. Απολιθωμένα κουκούτσια ροδάκινου με χαρακτηριστικά όμοια με αυτά των σημερινών ροδάκινων βρέθηκαν στη ΝΔ Κίνα, που χρονολογούνται πριν από 2,6 εκατομμύρια χρόνια. Στην Αμερική εισήχθη από τους Ισπανούς εξερευνητές κατά τον 16ο αιώνα και τελικά έφτασε στην Αγγλία και τη Γαλλία τον 17ο αιώνα, αποτελώντας μια πολύτιμη κι ακριβή θεραπεία! Σήμερα είναι το δεύτερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο παγκοσμίως μετά την μηλιά.

Το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.

Στο θεματικό Κήπο των Αγγέλων θα βρείτε επίσης ροδακινιά συμβολίζοντας την αρετή της μετριοφροσύνης. Η ποικιλία που θα συναντήσετε είναι η πλατύκαρπη ποικιλία ούφο (Prunus persica var. platycarpa) που παράγει πεπλατυσμένους καρπούς.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.