Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Citrus bergamia

Γένος: Citrus

Οικογένεια: Rutaceae / Ρουτίδες
Συχνές ονομασίες: bergamot orange / περγαμοντιά.

Η περγαμοντιά είναι οπωροφόρο, αειθαλές δέντρο και κατάγεται από την Νοτιοανατολική Ασία. Υβριδοποιημένο δέντρο, προϊόν μετάλλαξης άλλων εσπεριδοειδών.

Πρόκειται για μικρό δέντρο, ύψους έως 6 μ., με στρογγυλωπή κόμη, με πυκνό φυλλωμα, σκουροπράσινου χρώματος και λευκά, αρωματικά άνθη στα τέλη του χειμώνα. Ο καρπός της, το περγαμόντο, κίτρινου χρώματος όταν ωριμάσει μοιάζει με κίτρινο πεπλατυσμένο πορτοκάλι..

Η περγαμοντιά ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα κι είναι ευαίσθητο στο ψύχος. Συναντάται στις περιοχές της Μεσογείου, στην ακτή Ελεφαντοστού, στη Νοτ. Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία) και την Ασία. Η μεγάλη παραγωγή της επαρχίας Reggio di Calabria στην Ιταλία καθιστά το περγαμόντο σύμβολο ολόκληρης της πόλης.

Η λέξη περγαμόντο προέρχεται ετυμολογικά από την ιταλική λέξη “bergamotto”, η οποία προήλθε από την Τουρκία, οπού αποκαλούσαν το περγαμόντο ως bey armudu ή bey armut που σημαίνει “αχλάδι του πρίγκιπα” ή “ο πρίγκιπας των αχλαδιών”.

Το περγαμόντο είναι ένας από τους αρωματικότερους καρπούς και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και την αρωματοποιία, ενώ στο παρελθόν αποτελούσε πρώτη ύλη διαφόρων καλλυντικών. Επίσης καταναλώνεται ως αφέψημα και κατά την οθωμανική λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούνταν ως ηρεμιστικό κι αγχολυτικό, κυρίως στους εφήβους.