Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Paulownia tomentosa & elongata

Γένος: Paulownia

Οικογένεια: Paulowniaceae
Συχνές ονομασίες: Empress tree, royal paulownia, princess tree, foxglove-tree / Παυλώνια, παουλόβνια, παουλώνια.

Καλλωπιστικό, φυλλοβόλο, πολυετές δέντρο ταχείας ανάπτυξης που σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα ύψος. Αποτελείται από γκριζωπό κορμό και  μεγάλα, καρδιόσχημα φύλλα που σχηματίζουν σφαιρική κόμη. Ανθοφορεί με μωβ χρώματος, ευμεγέθεις, αρωματικές ταξιανθίες-φόβες σωληνοειδών άνθεων, περίπου στα τέλη του χειμώνα, με το άρωμα των λουλουδιών της να θυμίζει βανίλια και πικραμύγδαλο. Στη συνέχεια, καρποφορεί σχηματίζοντας ξηρές κάψες σε σχήμα αυγού.

Η καταγωγή του φυτού είναι από την Ασία, αλλά σήμερα παρουσιάζει παγκόσμια καλλιεργητική εξάπλωση, λόγω της καλλωπιστικής του αξίας αλλά και των πολλαπλών χρήσεων του. Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία, καθώς περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Το ξύλο του παρουσιάζει υψηλή εμπορική αξία λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του, π.χ. παρουσιάζει υψηλή αντοχή στην υγρασία κι επίσης χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιομάζας. Τα άνθη του παρουσιάζουν θεραπευτικές ιδιότητες για παθήσεις ζωτικών οργάνων, όπως πχ της σπλήνας, συκωτιού, χολής και χρησιμοποιούνται ως αφέψημα αλλά κι από τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία για την παρασκευή σιροπιών πχ κατά της βρογχίτιδας. Τα άνθη του χρησιμοποιούνται, επίσης, στην κοσμετολογία για την παρασκευή αρωμάτων κι άλλων καλλυντικών ειδών. Τα αρωματικά άνθη του το καθιστούν ένα άριστο μελισσοκομικό φυτό κι οι πολύ ελαφρείς σπόροι του φυτού χρησιμοποιήθηκαν, κατά τους προηγούμενους αιώνες, ως υλικό συσκευασίας – προστασίας των εξαγώμενων, εκ της Κίνας, πορσελάνινων προϊόντων.  

Τα φύλλα του δέντρου έχουν το χαρακτηριστικό να δεσμεύουν την αιωρούμενη σκόνη αλλά και μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, αλλά κι οι ρίζες του δεσμεύουν βαρέα μέταλλα από το έδαφος, καθιστώντας το φυτό εξαιρετικό δέντρο φύτευσης στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Αποτελεί εύκολης ευδοκίμησης φυτό, χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε πορώδη, αμμοπηλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.