Παλιούρι - Paliurus spina-christi 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Paliurus spina-christi Mill.

Γένος: Paliurus

Οικογένεια: Rhamnaceae / Ραμνοειδή ή Ραμνώδη
Συχνές ονομασίες: Christ’s thorn, Jerusalem thorn, Kärsimyskruunu, spinul lui Christos, Espina de Cristo / Παλίουρος, παλέουρος, παλιούρι, πάλιουρας, αγκάθι της Ιερουσαλήμ, αγκάθι του Χριστού, αγκαθιά, αμπαλουργιά, τσαλί.

Αγκαθωτός, φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο με ελαφρώς πριονωτά φύλλα, μικρά, κίτρινα άνθη με πέντε πέταλα και πτερυγιοφόρο κάρυο ως καρπό διαμέτρου έως 3εκ.

Συναντάται σε περιοχές της Μεσογείου μέχρι την κεντρική Ασία.

Οφείλει τις λαϊκές ονομασίες του “αγκάθι του Χριστού” και “αγκάθι της Ιερουσαλήμ” λόγω των πολλών αγκαθιών του, και θεωρήθηκε ότι από αυτό το φυτό κατασκευάστηκε το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού, αν κι από ότι αποδεικνύεται από σύγχρονες μελέτες το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού κατασκευάστηκε από το είδος Euphorbia milii, το οποίο φυτό έχετε τη δυνατότητα να δείτε στον «Κήπο των Αγγέλων» και στην «Έρημο» 

Το φυτό παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ήδη από την αρχαιότητα με το Γαληνός να το αναφέρει ως φάρμακο των φυμάτων, και κατά των λίθων της ουροδόχου κύστεως. 

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.